January 13, 2014

Gulai Lemak Pisang Muda


Kak Ipar akak beri pisang abu muda hari tu.. Masa dia offer, dalam minda akak ni tak lain melainkan goreng je. Akak suka pisang abu goreng sebab rasanya yang tak manis sangat tu. Lepas tu kena yang belum ranum.

Tapi Kak Dah duk pesan banyak kali suruh buat gulai lemak. Akak sendiri memang tak pernah favour masak lemak pisang ni. Mungkin abe suka la kot.. Mana tau lauk nostalgia.. heheh. Takpelah, akak pun masak siap2 malam tadi sebelum abe balik rumah. Bukan nak buat lauk malam tu, tapi nak simpan dalam fridge dulu bior hari ni senang kerja akak. Lepas ambik Fawwaz dari sekolah, nak terus ke hospital untuk sesi OT dia pukul 2 ptg. Kalau dah ada satu lauk, tinggal nak goreng atau bakar ikan untuk santapan en abe yang kena makan sorang2 kat rumah.. :D

So, untuk first time pertama kali, akak masak lemak pisang abu muda ni. Ada pulak udang kertas kat peti buat perasa. Sodap la kan.. podeh pulak tu.. hehehe.


MASAK LEMAK PISANG ABU MUDA

Bahan2:

3 biji pisang abu muda (atau mana2 pisang yg sesuai)
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
4 tangkai cili padi (cili akak ni jenis pedas berapi, tu yg sikit je..) - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 batang serai - ketuk
Udang basah (boleh tukar ikan bilis..)
Santan secukupnya
1 keping kecil asam
Garam secukup rasa

Cara2:

1) Pisang dibuang kulitnya dan dihiris sederhana nipis
2) Masukkan bahan tumbuk, serai dan pisang ke dalam periuk. Tuang air agak2 tenggelam pisang
3) Rebus pisang dan bersama bahan2 tersebut sehingga layu atau hampir masak
4) Tuang santan dan masukkan udang, garam dan asam keping
5) Masak sehingga santan menggelegak sambil dikacau sedikit supaya santan tidak pecah. Biar seketika.
6) Matikan api bila pisang dah benar2 lembut.

P/S:
Masa akak baru nak post entry ni, kecoh satu Malaysia pasal KANGKUNG. Sebab sibuk seharian ber WA dengan member2 lama dan keluar masuk rumah, memang akak blurr sangat bila buka fb banyak na status kangkung. Tetiba otak akak kuning sebab ingatkan perkara lucah.. kahkahkah. Walau sampai la ni masih tahap blur, taulah akak mengagaknya... Takpalah, walau dah turun harga, kangkung itu bukan pilihan akak melainkan kalau beli yong tau fu musti mau letak. Sebulan sekali pun susah nak masuk dapur akak... Akak lagi suka taugeh yang 5 kupang je dah penuh semangkuk.. Peace yo!! hihihi


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...