Pages

May 12, 2013

Kek dan Dilema Ku..

SELAMAT HARI IBU wahai ibu2... Akak adalah anak yg tak pandai melahirkan kata2 indah buat ibu. Tetapi, InsyaAllah mendoakan kesejahteraan ibu saban waktu dan pastinya setiap kali selepas solat. Dan, saya juga punyai ramai ibu.. Arwah nenek yg saya panggil ibu, ibu kandung yg saya panggil mak dan ibu tiri yang juga saya panggil mak. Ibu mertua je takde, dah meninggal dunia waktu suami masih lagi kecil.

Hari ni, saya tak sambut pun hari ibu tu. Kalau abe takde di rumah, memang tak sambut apa2.. Hehe, dah terbiasa pun. Saya pulak memang jenis kurang perasaan. Tapi tadi, Fawwaz keluar kelas dengan membawa kad berwarna oren.. Dari cikgu, melalui anak murid, kepada ibu2... TQ lah cikgu ye!! :D


So, untuk diri sendiri, akak pun baking la jugak. Buatlah Japanese Cheesecake yg dah lama tak buat. Pastinya sebelum pindah ke Jitra ni. Mula2 berangankan kek yang diselaputi cheese (snow cheese). Tapi mujur tak beli cheese nya sebab balik je dari kedai bakeri tadi, akak pergi ke sebuah farmasi. Asalnya nak beli ubat panau Fawwaz. Lepas tu teringin nak buat cholesterol & BP check pulak. Hahhh!! Terkejut badak lah akakk... Naik banyak dari yang tahun lepas dan sebelumnya. Mulalah terfikir apa yang akak makan.. Macamlah dah kurang baking. Ataupun sebab akak dah stop minum Vemma tu. Atau sebab dekat hari2 makan bergoreng.. Ahh, macam2 kemungkinan. Maklum saja, sejak duduk di Jitra ni senang nak jumpa makanan melayu dan selalu masak. Pendekata, macam2 ada di luar dan dalam rumah...

Cotton Soft Japanese Cheesecake. 
Resipi boleh tengok di SINI.. tapi masa tu baru 1st time buat. Belum cukup ilmu... :)

Ni bacaan selepas bersarapan.. Apa2 pun, nak kena adjust diet semula... Sebenarnya dah mula dengan nesvita dan roti fiber dalam seminggu ni. Tapi iman tak cukup kuat hehehh... Lemah badan akak minum nesvita tu, berbanding nescafe. Lemah tahap nak tidur je..


Dilema akak ialah nak buat kek yang tak memudaratkan orang... Tapi akak tetap akan buat kek untuk diri sendiri dan keluarga... hehe! Memang takde perasaan betul.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...