March 25, 2013

Apam Nasi Inti Kacang


Nama glamernya ialah Apam Salju... Dah lama tak buat apam ni. Rasanya last sekali buat lebih setahun yang lepas waktu sambutan Maulidur Rasul di sekolah Fawwaz. Lepas tu dah tak buat.

Hari ni akak terrrlalu free. Suratkhabar semalam dah habis baca hampir setiap muka. Hari ni pulak tak beli sebab tak keluar. Majalan Harmoni yg tak berapa best pun dah hampir selesai. Tak taulah, kenapa majalah tu sekarang tak menarik minat. Hari tu dah ambik Midi, tapi boleh letak balik, tukar.. aiyakk!!

Dan pagi tadi, akak sempat berbual dengan jiran sebelah yang selalu balik masa weekend dan cuti sekolah je. Memang tak pernah borak pun sebelum ni sebab akak pun bukan jenis berlegar2 kat luar rumah. Jadi, dapatlah ilham nak buat apam nasi ni. Boleh memanjangkan ukhwah gitu.. Memang semangat kalau ada jiran untuk tolong makan. Terutama yang ada anak2 kecik. Samalah rumah dulu, ada cleaners, pak guard dan kengkawan yg kerja dekat2, termasuk sepupu sepapat yang dapat merasa. Jadi taklah boring. Ada projek dapur... ;)


APAM NASI INTI KACANG

Bahan2 (dapat dalam 25 biji):

1 cawan nasi
1 1/4 cawan air
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil yis kering
Pewarna
Inti kacang (kalau suka)
Acu apam (saya guna acu lompang)

Cara2:

1) Kisar nasi bersama air menggunakan blender hingga halus. Kemudian masukkan gula dan kisar lagi
2) Dalam bekas, campurkan tepung gandum, tepung beras dan yis.
3) Tuang bahan kisar dan gaul sebati adunan tersebut (saya guna hand whisk)
4) Perap selama 3 jam. Setelah itu boleh warnakan ikut citarasa.
5) Panaskan kukusan. Sapu acu dengan sedikit minyak dan kukus sebentar
6) Sendukkan sedikit adunan ke dalam acu. Masukkan sedikit inti. Tuang lagi adunan menutupi inti sehingga 3/4 penuh
7) Kukus selama 15 minit



No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...