Pages

October 25, 2012

5 biji Kek Raya..

Sedaps nye lepak2 depan TV nonton Umizoomi.. sambil memangku netbook dan menyuap durian crepe! Hari ni makan baru terasa nipis crepe tu, tak macam yg semalam. Sebenarnya saya buat cuma 5 ketul.  Dua dimakan semalam, satu masa buka tadi dan satu di kala ini.. Jadi, tinggal berapa anak2 murid? Hehe.. satu cikgu reserve untuk esok pagi.  Dalam perjalanan balik kampung.. Tak larat la nak abiskan sekali harung.

Sekarang saya tau, yang digaul2 isi durian tu dengan fresh cream lagi sedap dari yg asing2 atau dilapiskan.. Saya gaulkan dulu baru letak atas crepe dan lipat.  Yg satu lagi punya method, letak cream - isi durian - cream.  Lepas raya nanti nak try resipi yg lain pulak. Ada banyak ni... ;)

Hari ni kepenatan menyiapkan 2 biji kek red velvet untuk dibawa balik kampung esok. Bukan untuk makan sendiri, tapi makcik sedara tempah.. Yang untuk sendiri tak terbuat sebab dah tak larat. Mujor ada satu ekstra Japanese Cheesecake. Ditambah kebingungan dengan satu insiden, dan kehabisan cream cheese membuat saya terpaksa merempit ke kedai bakeri.  Ingat kat MyMydin yang dekat sebelah ni je ada, rupanya takde.  

Semalam dah over budget guna cheese tu.  Mula2 buat sebiji Cotton soft Japanese Cheesecake.. Tak elok sangat kejadiannya dan merekah lalu mengempis.  Dah tu sebab agak lama tak buat, tunggang langgang sikit.  Saya ni mudah lupa kalau tak tengok betul2 resipi tu.. Maklumlah amatur..hehe!  Dah tak puas hati, buat lagi sekali.. pun kejadian yg sama.  Entahlah... konfius akak.  Kejap elok, kejap tak elok. Hari tu buatkan Ayu, elok je.. Lepas tu bab deco kek chocolate moist pun sedikit hancus.  Macam2 kemalangan.. terkuis la, melengkung la.. jenuh nak adjust.  Alhamdulillah, dengan apa cara pun siap juga kek2 tu.. Moga2 dapat membahagiakan empunya kek..

Chocolate Moist untuk Maddy.. Ciskek tu pun Maddy punya... :)


2 biji RV untuk Bde Mah..


Yay! Esok nak balik kampung... Macam biasa, drive ngan sikecik tu je. Harap2 tak mengantuk.  Dah cakap kat makcik nak bawa badan je, sebab dah tak larat nak masak apa2. Semua tenaga dah kena sedut dek kek2 tu.  Ini pun mata kelat je, tapi gigih berjaga.. Nak abiskan sesi ustaz Don ni dulu kot.. Nak sidai baju, clearkan meja, etc etc.. Akhir kalam, EID MUBARAK all!

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...