February 4, 2012

5 Helah Untung Mengurangkan Berat Badan

Hehehh... pagi2 ni nak buat entri berlainan.  Duk asyik cerita makan dan masak je, meh le kita cerita cara nak mengawal berat badan pulak.  Ada juga beberapa kawan minta tips kat akak macamana nak maintain atau kuruskan badan.  Memanglah akak ni takde tips.  Kalau ada pun, habit akak yg suka kempiskan perut bila berjalan atau bila teringat.  Habit ni sejak zaman remaja masa akak tembam sikit sebab akak risau kalau perut tu buncit.

Article ni pagi2 akak dah baca kat FB dari http://www.iluvislam.com.  Baca tu sambil makan nasi goreng.  Satu tabiat yg tidak berapa elok tau.. tp akak ni memang terbiasa makan sambil baca.  Meh kita layan..

-----------------------------------------------------------------


5 Helah Untung Mengurangkan Berat Badan
Mungkin anda mempunyai masalah untuk mengawal kadar pengambilan makanan. Tambahan lagi sekiranya makanan yang dihidang amat menyelerakan. Jadi, apakah cara tipu muslihat terbaik untuk anda berjaya mengurangkan berat badan?
1.Menghidu makanan
-Mungkin anda merasakan bahawa cara ini tidak masuk akal sama sekali. Tetapi berdasarkan kajian yang telah dilakukan oleh Dr Alan R. Hirsch ( Smell & Taste Treatment and Research Foundation in Chicago ) terhadap 3000 sukarelawan mendapati bahawa seseorang yang gemar menghidu makanan biasanya lebih kurus berbanding mereka yang tidak gemar menghidu.
2.Letakkan cermin bertentangan dengan tempat makan anda
-Satu kajian mendapati bahawa seseorang yang makan dihadapan cermin akan mengurangkan 1/3 jumlah pengambilan makanan berbanding mereka yang tidak makan dihadapan cermin. Ini berlaku mungkin disebabkan apabila anda melihat diri anda sendiri, ia akan mengingatkan mengenai matlamat yang ingin dicapai.
3.Kelilingi tempat makan anda dengan warna biru
-Adakah anda perasan mengapa kebanyakan restoran makanan segera tidak menggunakan warna biru sebagai tema restoran mereka? Ini adalah disebabkan kajian psikologi yang telah dilakukan bahawa penggunaan warna biru akan menahan selera makan seseorang. Elakkan warna seperti oren, kuning, dan merah ditempat makan kerana ia akan meningkatkan lagi selera makan anda.
4.Tangkap gambar makanan yang anda ambil
-Setiap kali anda melihat gambar makanan yang telah diambil, pasti ia akan mengingatkan anda untuk melakukan perancangan tentang bagaimana cara untuk anda berjaya mengurangkan berat bandan.
5.Ikat seutas benang pada bahagian perut
-Apabila anda sudah merasakan benang yang diikat pada perut semakin menegang, ia bermakna anda seharusnya sudah perlu berhenti daripada mengambil makanan lagi.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...