September 22, 2011

Tempe Masak Sambal

Jawa dan tempe umpama lagu dan irama.. hehehh!  Dah lama saya tak meng'update' resipi.  Sejak raya, masak biasa2 je.. Kalau ada pun, cuma siaran ulangan resipi yg dah ada.. Ditambah usaha nak menghabiskan puasa qada' dan sejuk di bumi Bukit Jalil...mmmm apa2 yg ringkas dan cepat jelah.  Lagipun kita selalu masak beriya2 bila en abe ada je huhu!  Sebab abe akan makan apa je yg kita masak..

Sambal tempe ni saya buat untuk cousin yg tgh duk study kuat kat dalam bilik tu sebab esok exam. Dia suka.. Tapi entah ye dia study kuat kan.. hentah2 tgh berangan nak kawin hahaha! Anjung Hijau ni memang port dorang... terutama yg nak lari dari kolej dan mencari ketenangan.  Akak suka je.. meriah rumah.  Fawwaz lagi suka, sampai mandi & tidur pun tak mau ngan umi.. nak cikyum, ciknya.. cik kakak pun kalau ada umi boleh rest!


Nak buat sambal ni cara saya..

Bahan2:

3 keping tempe (yg dlm plastik tu) - sebenarnya apa jenis tempe pun takde masalah..
10 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1/2 labu bawang besar - tumbuk
2 senduk cili kisar
1 sudu kecil garam
2 sudu makan gula } ikut citarasa ye kalau tak suka manis.. fungsi gula ni selain menyedapkan ialah supaya tahan lama
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara2:

1)  Potong tempe seperti kiub atau ikut citarasa.  Goreng sampai 3/4 garing

2)  Tumis bahan tumbuk hingga layu dan timbul minyak
3)  Masukkan garam dan gula... kacau2 sikit.. biar sampai sampai menjadi pekat dah merah tua
4)  Matikan api dan masukkan tempe.  Gaul hingga rata sambal kat tempe tu..

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...