Pages

March 27, 2011

Macarons


Yeah.. akhirnya terlaksana juga project macarons ku!  Punya nak tau apakah rahsia dan rasanya itu macarons sampai nak 'ngencess.."... Cuba nak order thru' internet, tapi mungkin org tu sibuk sangat atau terlalu minimum yg saya order.. hehe!  Akhirnya senyap je walau saya dah ready nak bank-in duit.  Takpe.. takpe!  No hal punya..  Setelah dekat seminggu tutorial kat youtube dan skodeng kat blog Yani di Deco Choco dan Rima di Bisous A Toi terus kuat semangat nak mencoba.  Saya, walau hanya sekadar 'silent reader', memang selalu menyinggahi 2 blog itu sebab hasil kerjatangan dorang yang mantap! Kemas je kerja2 dorang tu..

Tak pasti inikah rasa sebenar macarons.  Satu hari nak kena rasa juga yg dijual di luar sana untuk buat perbandingan..  Resipi saya CNP Deco Choco...


(Sumber : http://decochoco.blogspot.com/2011/02/macaroon.html)


   Bahan-bahan(+-24 set,48 keping):

  • 2 biji (80gm) telur putih L size (saya tambah sebiji lagi tapi bukan semua.. simpan dalam peti sejuk dalam 4-5 hari atau sekurang2nya 24 jam)
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder 
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila (saya ikut Rima guna 1/2 tsp lemon juice)
Inti/fillings boleh ikut citarasa: Dulce de leche, peanut butter, chocolate ganache, mocha, dsb... tanya en google pun boleh..

Cara-cara:

  1. Ayak almond powder dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu) - kalau nak buat swiss method, tgk cara rima.. 
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan (kaup balik) macam buat kek.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (Saya set 15 minit je, guna oven/dapur Zanussi). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
proses pengeringan secara semulajadi... :) 
 
Kalau tersilap cara boleh jadi macam ni... macam kuih bangkit :(

Dah siap, tapi belum ada idea nak taruk fillings apa... tgk! ada kaki/skirt pon... tp belum tahap memuaskan nih!


Nota:  Rasa macarons saya ni memanglah manis, tapi ada rasa almond... rangup di luar, lembut dan kenyal (kot?!) di dalam... Saya cuba balance kan kemanisan tu dengan menggunakan peanut butter.. lagi pun inti ni paling cepat kudapat... sat je gi carrefour kat endah parade tu.. hehehhh


Selesai sudah misiku...


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...