November 10, 2010
Seri Kaya
Pagi ni tersangat relaxnye... sebab stok inti karipap masih banyak, so tak payah nak menyinsing lengan baju hari ni. Apa relevannye dengan ini gambar? Yelah, kan aktiviti harian wajib saya buat karipap untuk jualan di pagi hari. Karipap...epok-epok!!! Rasa macam ada lagu dulu2 bunyi camni... adakah? Bila dah free tu dan takde apa nak dibaca (paper harini pun busan jerr..), kepala duk memikir apa nak bikin... Terus teringat tentang permintaan cousin nanti balik M'sia buatkan pau kaya macam arwah mbah (nenek) buat dulu2..
Resipi adalah kombinasi dari Mat Gebu/Pn Norazlina di Myresipi, Blog Teratak Chetam dan imaginasi sendiri.. :)
Bahan2 :
3 butir telur - saya buangkan tali pusat tu supaya kurang hanyir
3/4 cawan gula - Masih manis sangat...mungkin boleh letak 1/2 cawan kalau anti-manis...
1 1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung jagung + sedikit air - bancuh (saya ingat dah terlupa letak le, sebab masa cuci cawan tu ada je tepung tu huhuu... tp masih OK jadinya)
1 sk esen pandan - saya letak gantikan daun pandan
1 sk pewarna kuning
Karamel:
3/4 cawan gula
1 cawan air panas
Cara2 :
1) Buat karamel dulu dengan memasak gula dalam periuk dan biarkan sampai cair. Bila dah cair semua dan berwarna perang, masukkan air panas dan kacau hingga gula cair. Angkat periuk dan sejukkan.
2) Dalam bekas lain, pukul gula bersama telur hingga gula hancur. Masukkan santan pula... tapiskan ke dalam periuk.
3) Letak atas api yg sederhana, masukkan karamel, esen pandan dan pewarna. Kacau hingga pekat. Part mengacau ni memang boleh tahan lama dan kena bersabar sikit (tak pasti kalau dengan campuran tepung jagung pula..)
p/s : Sedap... bila siap terbayang toast kat kopitiam, takpun roti benggali (yg mamak selalu jual naik motor tuu..)...mmmm
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
No comments:
Post a Comment