November 10, 2010

Seri Kaya


Pagi ni tersangat relaxnye... sebab stok inti karipap masih banyak, so tak payah nak menyinsing lengan baju hari ni.  Apa relevannye dengan ini gambar?  Yelah, kan aktiviti harian wajib saya buat karipap untuk jualan di pagi hari.  Karipap...epok-epok!!!  Rasa macam ada lagu dulu2 bunyi camni... adakah?  Bila dah free tu dan takde apa nak dibaca (paper harini pun busan jerr..), kepala duk memikir apa nak bikin... Terus teringat tentang permintaan cousin nanti balik M'sia buatkan pau kaya macam arwah mbah (nenek) buat dulu2..

Resipi adalah kombinasi dari Mat Gebu/Pn Norazlina di Myresipi, Blog Teratak Chetam dan imaginasi sendiri.. :)


Bahan2 :

3 butir telur - saya buangkan tali pusat tu supaya kurang hanyir
3/4 cawan gula - Masih manis sangat...mungkin boleh letak 1/2 cawan kalau anti-manis...
1 1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung jagung + sedikit air - bancuh (saya ingat dah terlupa letak le, sebab masa cuci cawan tu ada je tepung tu huhuu... tp masih OK jadinya)
1 sk esen pandan - saya letak gantikan daun pandan
1 sk pewarna kuning

Karamel:
3/4 cawan gula
1 cawan air panas

Cara2 :

1)  Buat karamel dulu dengan memasak gula dalam periuk dan biarkan sampai cair.  Bila dah cair semua dan berwarna perang, masukkan air panas dan kacau hingga gula cair.  Angkat periuk dan sejukkan.

2)  Dalam bekas lain, pukul gula bersama telur hingga gula hancur.  Masukkan santan pula... tapiskan ke dalam periuk.

3)  Letak atas api yg sederhana, masukkan karamel, esen pandan dan pewarna.  Kacau hingga pekat.  Part mengacau ni memang boleh tahan lama dan kena bersabar sikit (tak pasti kalau dengan campuran tepung jagung pula..)

p/s :  Sedap... bila siap terbayang toast kat kopitiam, takpun roti benggali (yg mamak selalu jual naik motor tuu..)...mmmm

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...