October 9, 2010

Mee Siam Berkuah

Ahha... ni dia mee siamku! Dah lama aku mengidam mee siam yg ada kuah ni. Aku teringat masa kerja dia Mega dulu, officemate ku Ismizah pernah bawa mee siam bersama kuah yg sedap. Sampai kini aku terkenang2, dan susah nak jumpa. Apalagi kat Selangor atau KL.. Duduk S'pore pun tak jumpa yg ada kuah ni. Tak abis merayap kot walau kat sana 2 tahun... Yang aku kekadang makan ialah mee siam yg sangat 'plain' rasanya huhuu..

Aku jumpa satu resipi ni kat MyResipi untuk ambil idea buat kuah.. Walau mungkin lain sikit rasanya dari mee siam Ismizah dan wife x-boss ku, boleh la menghilangkan keinginan..




Bahan2 (makan 2-3 orang) :-

Untuk mee:

1/2 bungkus mihun (rendam 1-2 jam atau celur kejap dgn air panas)
5 ulas bawang merah (atau 3 sudu besar yg dah siap kisar)
3 ulas bawang putih - kisar
1 sudu cili kisar
Sejemput udang kering (atau 1 sudu) - tumbuk/kisar
1 sudu tauchu
Kicap manis
Sos tomato dan sos cili
Garam dan gula secukupnya
Sayur-sayuran ikut suka - sawi, carrot, kobis, atau lain2
Udang, ayam, tauhu, telur rebus atau lain2 kalau nak tambah sebagai "aksesori"
Minyak masak

Untuk kuah:

3 sudu bawang besar yg dah siap kisar
2 ulas bawang putih (dah kisar sekali dgn bawang besar)
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar tauchu - kisar
2 sudu kacang tanah yg dah digoreng dan dikisar kasar..
1 batang serai - titik
1 mangkuk air asam - sedang2 masamnya
Garam dan gula

Cara2:-

Mihun:
1) Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar termasuk taucu, garam dan gula sehingga pecah minyak
2) Masukkan kicap dan sos. Kacau seketika.
3) Masukkan mihun dan sayuran. Gaul hingga semuanya bersatu. Tambah air kalau perlu terutama jika bihun hanya direndam.
4) Tutup seketika dengan api sederhana. Biarkan hingga masak dan rasakan masin dan manisnya (ikut citarasa..)

Kuah:
1) Panaskan minyak. Masukkan bahan2 kisar termasuk serai dan tumis hingga agak garing.
2) Masukkan air asam dan biarkan hingga mendidih dengan kepekatan sederhana.
3) Perasakan gula, garam dan asamnya (rasanya sedikit masam manis...)


Note: Masa nak makan tabur bawang goreng dan cili hiris (kalau suka). Letakkan juga telur rebus, tauhu goreng dll...


Menghidangkan dengan cara paling mudah... Kuah kurang cair sket tapi malas nak ambil tindakan :D


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...