October 12, 2010

Sambal Taucu Ikan Bilis



First time makan sambal bilis taucu ni masa kenduri kawin kawan baik aku Zu berbelas tahun yg lepas di Kg Endah. Sambal ni rasanya agak popular di kalangan orang2 Jawa kawasan Banting Hulu Langat, sebab kat kampung aku terutama kariah tempat aku tak pernah lagi jumpa. Baru semalam aku teringat dan minta resipi kat Zu dan sorang lagi member Banting, Tati. Sedap kalau makan dengan nasi panas dan tak payah campur lauk lain...

Bahan2 :

1 cawan ikan bilis (agak2 dapat sepinggan)
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 labu bawang besar - hiris kasar
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
3 - 4 tangkai cili padi (opt - kalau suka pedas)
1 1/2 cm halia *
1 1/2 cm lengkuas *
2 cm belacan
3 sudu besar taucu
Gula dan perasa
Garam (jika perlu)
Minyak untuk menumis


Kat Bahrain boleh beli taucu jenis ni kat Lulu...

Cara2 :

1) Hiris halus bahan2 *
2) Bawang besar dan cili pula dihiris kasar (atau ikut kesukaan)
3) Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (1) hingga layu
4) Masukkan juga taucu dan belacan. Kacau2.
5) Masukkan ikan bilis yg telah dicuci dan kacau hingga masak (boleh tambah air).
6) Apabila bilis hampir masak (kurang rasa mentahnya) masukkan bawang besar dan cili merah/hijau. Kalau suka masukkan kedua2 ni lebih awal bersama bahan (1) pun boleh juga.
7) Biarkan seketika, rasakan garam dan gula... dan angkat.
8) Peringatan : taucu selalunya dah masin. So, garam kalau perlu masukkan kemudian...




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...