Saja nak menambah bilangan masak lemak.... tapi aku memang selalu guna susu rendah lemak mahupun fullfat untuk ganti santan...
Bahan2 :
4 ketul ayam
1 biji kentang - potong empat
4 biji cili padi - tumbuk
1 tangkai cili merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
4 ulas bawang merah - tumbuk
2 cm lengkuas - potong nipis
2 helai daun limau purut
1 cm kunyit hidup - tumbuk
1/2 mangkuk susu rendah lemak - boleh je nak letak santan
Sedikit minyak utk menumis
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
Cara2 :
1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan lengkuas sampai layu
2) Masukkan kentang dan ayam. Kacau/ratakan bahan tumis ke seluruh ayam dan balik-balikkan sampai ayam keputihan atau 1/2 masak. Masukkan sedikit air dan tutup sebentar.
3) Masukkan susu sama paras atau lebih sikit dengan ayam. Biarkan sehingga ayam dan kentang masak.
4) Masukkan asam keping dan garam secukupnya. Siap!
No comments:
Post a Comment