Pages

August 14, 2010

Acar n Jelatah

Hari ni buat sayur acar untuk mengiringi rendang daging hitam bagi mengurangkan kuantiti minyak dalam masakan. Selalunya acar tu orang letak nenas, tapi sebab aku tak merancang, makan takdelah nenas dalam simpanan... Maka jadilah acar mentah/jelatah versi lain.. Sangat menyegarkan makan sayur2 macam ni...

Bahan2 :

1 biji timun
1/4 batang karot (sebab besar, guna sikit je)
1/2 biji tomato
3 sudu cuka
1/4 biji bawang besar
1 biji cili merah
1 biji cili api
Garam dan gula secukupnya

Cara2 :

1) Hiris semua bahan ikut bentuk kegemaran.
2) Masukkan dalam mangkuk. Letakkan cuka, gula dan garam. Sebatikan rasanya... simpan dulu untuk seketika sebelum hidang
3) Kalau rajin, rendamkan dulu timun dan karot ke dalam air kapur dan toskan. Baru masuk mangkuk. Hasilnya akan rangup..


Daging rendang hitam ku tadi... dah lama tak buat ni


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...