Lauk malam tadi...
Bahan2 (utk 2 orang) :
Daging - yg dipotong kecil/halus
1/2 labu bawang merah - hiris
1-2 ulas bawang putih - ketuk & hiris
1 1/2 cm halia - potong nipis
Lada hitam - tumbuk
Jintan putih & manis (optional) - tumbuk bersama lada hitam
Kicap
Sos tiram
Sedikit gula (kalau guna kicap biasa)
Sedikit garam (kalau suka masin)
Hiasan : Tomato, daun bawang, cili hijau / capsicum
Cara2:
(1) Tumis bawang putih sehingga naik bau.
(2) Masukkan daging dan lada hitam. Kacau dan biarkan sampai daging empuk. Tambah air sedikit jika perlu.
(3) Masukkan halia, sos tiram, kicap, cili, tomato, dll... kacau dan angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Assalamualaikum... Ohhh lama sudah tak bersiaran. Jangan ditanya kenapa... Kita mulakan balik dgn cerita LONTONG dan SERUNDING lah ekk... ...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... sama...
No comments:
Post a Comment