Lauk malam tadi...
Bahan2 (utk 2 orang) :
Daging - yg dipotong kecil/halus
1/2 labu bawang merah - hiris
1-2 ulas bawang putih - ketuk & hiris
1 1/2 cm halia - potong nipis
Lada hitam - tumbuk
Jintan putih & manis (optional) - tumbuk bersama lada hitam
Kicap
Sos tiram
Sedikit gula (kalau guna kicap biasa)
Sedikit garam (kalau suka masin)
Hiasan : Tomato, daun bawang, cili hijau / capsicum
Cara2:
(1) Tumis bawang putih sehingga naik bau.
(2) Masukkan daging dan lada hitam. Kacau dan biarkan sampai daging empuk. Tambah air sedikit jika perlu.
(3) Masukkan halia, sos tiram, kicap, cili, tomato, dll... kacau dan angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Masa nak pergi market pagi ni takde lah perancangan nak beli ikan pari. Tapi bila duk meninjau pelbagai ikan kat situ, terutama ikan kembung...
No comments:
Post a Comment