November 11, 2009

Lets Clear the Fridge!

Tinggal seminggu kami nak balik M'sia. So, slowly kena clear kan barang2 dan stok makanan yang di dapur, kabinet dan fridge. No more new stocks.. So, pagi ni utk breakfast, aku masak dengan serba kekurangan tapi bolehlaa... utk orang2 di perantauan atau bujang, boleh jee..

Resipi 1: Spaghetti Carbonara



Bahan2:

Spaghetti - anggaran utk 2 org
1 ulas bawang putih - racik halus
1/2 biji bawang besar - racik mcm dadu
Minyak (resipi asal minyak zaitun, tp aku guna minyak sunflower je. Tu yg ada..)
2 sudu serbuk mushroom soup (optional - bancuh dgn air sedikit)
1/2 kiub ayam
2-3 sudu mayonaise
1 biji tomato (potong kiub)
2 sudu mentega (sbb butter takde, aku guna margerine je..)
Oregano
Garam & serbuk lada hitam

Cara2:
1) Rebus spaghetti dalam air yang dicampur garam sampai lembut. Toskan.
2) Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
3) Masukkan spaghetti dan 3-4 sudu air rebusannya.
4) Masukkan mushroom soup, kiub ayam (campur sedikit air), mayonaise dan mentega. Gaul hingga sebati. Masukkan garam dan lada hitam dan rasakan ikut citarasa.
5) Akhir sekali masukkan tomato. Taburkan dengan oregano.

Note: Tabur dengan parmesan cheese jika suka atau ada dalam fridge :D

Resipi 2: Susu Pekat Manis (dapat dari MyResipi, since coffeemate sudah khalass semalam..)


Bahan2 :
500ml susu kotak (fresh milk)
100ml (1/5) gula

Cara2:
Campur kedua2 bahan dan letak atas api sampai pekat. Perlu selalu dikacau.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...