Lauk dinner malam ni.. dapat idea dari myresipi by Dayang..
Bahan2:
Udang dibersihkan ikut kegemaran
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu cili kisar
3 sudu madu dibancuh dengan sedikit air
1 sudu sos cili
Sedikit daun ketumbar
3 biji cili padi - ditumbuk sedikit
Sedikit kicap
Sedikit garam
1 sudu perahan limau
1 sudu kecil tepung jagung
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara2:
(1) Perap udang dengan garam dan tepung jagung dalam 10 minit. Kemudian goreng hingga sedikit garing.
(2) Kisar bawang besar dan bawang putih. Tumis dengan cili (menggunakan minyak gorengan tadi) sehingga agak garing.
(3) Masukkan sos cili, kicap dan madu. Kacau seketika dan masukkan cili padi.
(4) Masukkan pula udang, daun ketumbar dan perahan limau. Kacau seketika dan angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
No comments:
Post a Comment