Kacang buncis yang boleh dipelbagaikan dalam masakan...
Bahan2 (untuk hidangan 2 org) :
Kacang buncis - dihiris ikut kegemaran
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 biji cili merah - hiris
Sedikit udang kering
Sedikit belacan
1/2 cawan air asam (tak perlu masam sangat)
1 cawan santan cair
Sedikit kicap manis
Minyak
Cara2 :
(1) Tumis bawang dan udang kering sehingga keperangan.
(2) Masukkan belacan, kacang, cili dan kicap. Kacau dan masukkan air asam.
(3) Bila separuh layu, masukkan santan. Rasakan garamnya dan angkat.
(4) ** boleh juga campurkan suhun...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... sama...
No comments:
Post a Comment