October 22, 2008

Kek Belang


Resipi kek kampung yg kuperolehi dari makcik ku. Adunan pun pakai mangkuk.. Tapi boleh juga gunakan cawan yg agak besar.. Gambar bawah ni adalah balance adunan yg aku buat utk makcikku hari tu.. tu yg nampak kurus kering je... :D


Bahan2:
1 1/4 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk gula halus
1 mangkuk marjerin
1 mangkuk telur
1 sudu besar baking powder
Sedikit esen vanila
Pewarna (sekurang2nya 2 jenis)

Cara2nya:
1. Pukul majerin bersama gula sehingga kembang atau keputihan.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung yag telah dicampur dengan baking powder secara sedikit sedikit dengan putaran 'mixer' yang perlahan.
4. Bahagikan tepung kepada 2 bahagian. Letakkan pewarna.
5. Sudukan secara selang seli ke dalam acu pembakar.
6. Bakar dengan suhu 170 - 180C (ikut oven) selama 45 - 60 minit (test dng lidi dulu..)

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...