November 9, 2007
Resipi hari ini
Hari ini Jumaat, hubby selalunya akan balik selepas solat Jumaat. So aku kenalah ke dapur awal2 lagi sementara Fawwaz tidur. Kalau tidak, tak senang aku sebab dia akan memanggil2 dari tempat 'parking'nya tuu, huwa huwa.... aku masak simple je, sebab tak mau orang rumah ni jadi gemuk he he!
(1) Terung Masak Lemak
1 biji terung panjang
1 ulas bawang putih - hiris
2 - 3 ulas bawang merah - hiris
1 biji cili merah - hiris
Ikan bilis
Santan - aku suka cair je, sebab nak jaga kesihatan
Garam secukup rasa
Cara2 nya:
Masukkan kesemuanya, kecuali santan dlm periuk. Tuang sedikit air dan masak sehingga terung agak layu. Baru masukkan santan dan garam. Bila dah menggelegak, matikan api.
(2) Ikan Kembung Goreng Cili
2 ekor ikan kembung
6 biji cili padi - tumbuk/kisar
3 ulas bawang putih - tumbuk/kisar
3 ulas bawang merah - tumbuk/kisar
1/2 ulas bawang besar - hiris
1 batang serai - titik
Garam
Sedikit air asam
Minyak masak
Cara2 nya:
Goreng ikan yang telah dilumur dengan garam dan kunyit. Angkat setelah masak kekuningan.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk termasuk serai dan bawang besar.
Setelah baik baunya, masukkan air asam dan garam. Boleh ditambah sedikit gula jika suka.
Tuangkan sambal ke atas ikan.
(3) Sambal Belacan Caraku
6 biji cili padi
1 biji cili merah
1 inci belacan - bakar
1 biji bawang merah - hiris
Sedikit garam dan gula
Air limau nipis
Cara2nya:
Cili padi dan bawang digoreng dahulu sehingga layu (jangan sampai garing) dan angkat.
Tumbuk kesemua bahan dan setelah lumat, masukkan air limau.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
No comments:
Post a Comment