September 6, 2019

Kek Victoria Sandwich


Petang semalam akak buat kek ni. Dah sekian lama menjadi viral, baru ini datang angin akak nak membuatnya. Asalnya sebab tengok kat IG the Hyacinth Cafe, katanya, kek ni antara favourite Tuanku Permaisuri.

Hari ni, tinggal dah kurang dari separuh. Akak dengan Fawwaz je yg makan. Adalah bagi sikit kat adik ipar yg datang petang semalam. Abi belum sempat makan satu slice, sekadar rasa yang Fawwaz suapkan hihi.

Sedappp ummi. Kata Fawwaz. 😁😁 Dia tukang perabis slice ummi. Mana mak tak kuruih, baru nak sedap2 makan dah kena paw hehe!


Resipi akak ambil dari blog Bisousatoi. Dah lama akak tak masuk blog tu, sebagaimana akak pun dah lama tak update blog sepi Airtangan Cik Siti nih. Memang terbaiklah dan simple aje sebenarnya. Sis Rima tu tulis dari tahun 2012 lagi tapi macam popular balik kek ni. Untuk filling dan penyedap lapisan tu, akak guna perkara mudah je, tak follow sangat trend orang..tetap sedap kena dengan citarasa.

Kejadian yg moist, manis yg sedang2..
KEK VICTORIA SANDWICH

Bahan2 kek:

250g mentega - saya guna Anchor salted
250g gula castor
250g telur A - pecahkan dulu 5 biji telur, kacau dengan garfu, lalu ditimbang
1 sk esen vanila
250g tepung naik sendiri
2 sudu besar susu - saya guna susu full cream.

Cara2:

1. Pukul mentega, gula dan esen vanilla sehingga kembang dan ringan.
2. Masukkan telur sedikit2 dalam 3 bahagian sambil dipukul.
3. Masukkan tepung sedikit2, juga dalam 3 bahagian.
4. Masuk susu dan kaup balik.
5. Gunakan loyang 8 inci. Boleh juga bahagikan kepada 2 bahagian dengan 2 loyang 8 inci.
6. Bakar dengan suhu 170C selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya, ikut kebiasaan oven masing2. Jika guna 2 loyang, masa membakar perlu dipendekkan, mungkin dalam 1/2 jam.*
* Oven lama saya yang jenis besar, biasanya guna suhu 165C untuk kek.
7. Setelah dikeluarkan, biarkan sebentar kek di dalam loyang dalam 10 minit, baru keluarkan kek. Alas dengan kain untuk mengelakkan berbekas sewaktu kek diterbalikkan. Biarkan sejuk sebelum dihias.


PROSES MELAPIS
(Cara Cik Siti)

Bahan2 fillings:

200-250 ml non dairy whipping cream atau fresh cream - resepi kebiasaan guna double cream
Raspberry jam - saya guna raspberry conserve Tesco, sedap tak terlalu manis. Kalau rajin, buat compote buah2an sendiri.
Strawberries - potong kecil2 dan gaul dengan sedikit gula, ketepikan sebentar dlm 15 min

Cara2:

1. Potong kek menjadi 3 atau 2 lapis
2. Sapu jam raspberry atau compote di permukaan kek, ratakan (ini dipanggil sandwich)
3. Paipkan cream di seluruh permukaan kek tersebut. Jika ada jus lebihan pada jam/compote, boleh renjiskan sedikit ke atas cream.
4. Letakkan strawberries  ke atasnya - Sy tak letak
5. Tutup dengan lapisan kek seterusnya dan lakukan perkara sama jika ada 3 lapis.
6. Taburkan permukaan atas sekali dengan gula aising dan hiaskan dengan cream dan buah2an yg sesuai, jika suka.

Sekian 😋😍

August 4, 2019

Asam Pedas Ikan Siakap

Dah lama nak simpan resipi asam pedas kat sini...

Kisahnya, akak memang peminat asam pedas. Tak kiralah asam pedas apa pun... Tapi asam pedas jenis yang selalu akak makan masa duk di KL iaitu asam pedas Melaka memang susah nak jumpa di Jitra ni. Kalau ada pun, pernah beli kat bazar ramadhan dan juga di sebuah restoran tu, tetap tak menepati citarasa akak yg sebenarnya taklah reti sangat memasaknya. Reti merasa dan komplen ajerr..😜

Akak rindu asam pedas ikan pari yang dulu akak selalu makan di sebuah restoran dalam Kompleks PKNS Shah Alam. Sedappp sangat time tu. Taktau lah wujud lagi ke tidak restoran tersebut (nama pun dah tak ingat) sebab sejak 2002 keluar dr Shah Alam dan lepas tu nak masuk 7 tahun (dari 2012) keluar kawasan KL. Kalau ke sebelah sana pun tak menyinggah..

OK lah.. Akak hari tu jumpa satu resipi sebab tetiba teringin sangat tekak. Tapi akak tak follow bulat2 cuma jenis bahan je yg akak ambik sebijik! Ikannya pertama kali akak boh siakap. Pehh sedappp baq hang! Dapat pulak tak lama nampak Chef Wan tunjuk dia makan asam pedas siakap juga kat restoran dia.. hihi! Lepas tu akak try jugak ikan kembung spt dalam gambar.



ASAM PEDAS IKAN SIAKAP

Bahan2:

1 ekor ikan siakap - dipotong
1 sudu teh halba
2 batang serai - titik
3-4 pokok daun kesum
1 batang bunga kantan
Air asam secukupnya *
Gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
1-2 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
1 cm halia
1 -2 cm belacan
1 sudu teh lada hitam
2-3 sudu cili kisar (ikut nak pedas mana dan jenis cili)*

Aksesori tambahan:
1 biji tomato
Sayur kacang bendi

Cara2:

1.  Ikan dipotong ikut citarasa sesuai dengan saiznya.
2.  Panaskan minyak dan tumis halba sebentar.
3.  Masukkan bahan kisar serta serai sehingga pecah minyak dan agak garing. Gunakan minyak yang banyak sesuai dengan bahan kisar.
4. Masukkan gula sedikit (jgn sampai manis), daun kesum dan bunga kantan.
5. Masukkan ikan dan balik balikkan. Tuang air asam jawa. Tambah air jika perlu. Asam jawa adakala terlalu masam dan ada yg kurang, jadi kena adjust.
6. Masukkan tomato dan bendi.
7. Perasakan dengan garam dan seimbangkan dengan rasa asam dan gula.
8. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.

Saya suka asam pedas yang pekat, pastu masa makan renjis2 kicap sikit.. yummm


Asam pedas ikan kembung.. Tapi daun kantan takdak jual kat market huhu


May 6, 2019

Kuih Abuk Abuk Sagu

Salam Ramadan saudara2 semuslim akak...
Lama sudah akak tak bersiaran. Hari ni tetiba nak menulis di blog yg kian sepi ini.

Akak tengah plan2 nak buat kuih untuk berbuka dan lepas solat terawih. Hari tu dah buat, takdan lama dlm freezer (kak biasa apapun buat frozen 😊), dah habis kumakan sendiri.

Sebenarnya akak cincai2 je buat, tak berapa nk sukat. Tp ni bolehlah utk panduan yg tak biasa buat.



KUIH ABUK2 SAGU

Bahan2:

1 cawan sagu
1/2 cawan kelapa parut (boleh tambah kalau suka)
Sedikit garam
Gula merah
Sedikit gula putih - akak kadang tak letak sbb nak kurangkan penggunaan gula
Daun pisang dipotong 4 segi..

Cara2:

1)  Rendam sagu dengan air sekejap, dalam 10-15 minit kemudian toskan.
2) Bila air dah betul2 tos, gaul sagu, kelapa parut dan garam sampai bercampur kesemuanya.
3) Gaul gula merah dan gula putih.
4)  Daun pisang dibuat kelonsong untuk membentuk kon.. sudukan (1 sudu) sagu ke dalamnya.
5)  Sudukan 1 sk penuh gula merah pula... ratakan sikit2
6)  Timbus balik dengan sagu.... lipat dan sematkan daun macam kon (tak pandai nak sematkan, boleh cucuk ngan toothpick atau guna stapler)
5)  Kukus selama 20-30 min (masa mula buat tu dah boleh panaskan kukusan dulu..)


Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...