Assalamualaikum...
Ini menu dah lama dah. Tapi baru belek2 gambor nya. Akak ni jenis suka makan apa jua jenis ikan yang dibelikan. Tapi kalau diberi pilihan, memang tak suka ikan yang banyak tulang.. Mujo jarang masuk dapur hat yang macam tu..
Ikan tongkol memang akak suka. Sebab banyak daging dan ada benda hitam2 tu. Walau keras kengkadang, tak pernah berbelen sampai jadi juadah si kucen gelandangan..heeee.
Malas nak cakap banyak sebab dah masuk waktu tido, mehlah akak terus tulis resipi.
IKAN TONGKOL BLACK PEPPER
Bahan2:
1 ekor ikan tongkol - potong jadi beberapa bahagian
Garam & kunyit secukupnya
3 ulas bawang putih - hiris/tumbuk
1 labu bawang besar - hiris/tumbuk (nak bawang lebih pun boleh jika suka)
1 inci halia - hiris
1 batang cili merah/hijau
Lada hitam - tumbuk kasar
Sos lada hitam
Sos tiram
Kicap manis (akak guna 2 > jalen + mudim)
Tomato - belah 4
Kacang panjang - jika suka
Gula dan garam - jika perlu
Minyak masak
Cara2:
1) Lumur ikan dengan garam dan kunyit, seterusnya digoreng jangan sampai garing
2) Tumis bahan2 hiris sehingga layu.
3) Masukkan bahan2 sos dan kicap, diikuti ikan, lada hitam, cili, tomato dan lain2.
4) Gaul2 hingga ikan dan perencah nampak mesra.
5) Perasakan dengan garam dan gula jika perlu. Kebiasaannya, campuran sos dan kicap sudah cukup masinnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
No comments:
Post a Comment