November 10, 2016

Masak Lemak Kacang Sayur (Tolo)

Ini sayur syok sendiri.. Sebabnya, bukan ramai yang tau kewujudan lauk seumpama ini. Lauk orang tua.. orang Jawa.


Akak pandai makan lauk ni sebab akak membesar dengan arwah nenek dan banyak sangat memori lauk nostalgia yang akak simpan. Sesetengah tu, mak akak sendiri pun tak pernah buat kot sebab tak lama tinggal dengan nenek.  Yang pandai masak lauk2 nostalgia ni makcik bongsu akak laa dan sorang lagi kakaknya (adik mak).. sebab dorang terus tinggal di kampung dan selalu join rewang kenduri. Akak pula akan belajar dengan makcik2 tu. Mudah-mudahan tak hilang resipi warisan.

Kacang sayur ni kami panggil LOTO. Tapi bila akak google balik, di Indonesia panggilnya TOLO. Ehh..terbalik pulak hihi. Takpalah, kita layankan jer.. Uniknya kebanyakan lauk tradisi kaum Jawa ni, kena ada LENGKUAS. Contohnya sambal taun, sambal goreng baik basah atau kering, sayur lodeh dan lain2.


Masak Lemak Kacang TOLO (LOTO)

Bahan2:

1 bungkus kecil kacang sayur (Tolo/Loto) (200g)
4 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
Sejemput udang kering - tumbuk
2 inci lengkuas - ketuk
1-2 batang cili merah - hiris
Suhun - rendam dulu
Santan secukupnya
Garam secukup rasa

Cara2:

Rebus kacang sehingga lembut, setelah itu buang airnya
Rebus bahan tumbuk dan lengkuas sehingga layu dengan sedikit air.
Masukkan kacang dan cili, kacau rata.
Masukkan santan dan suhun. Masak hingga mendidih.
Perasakan dengan garam.

Sedap dimakan dengan ikan goreng dan sambal belacan..
Makan dengan nasi impit macam akak buat hari ini pun okay.. ;)



No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...