Pages

July 27, 2016

NASI MAQLUBA AYAM

Projek Jumaat lepas sempena menyambut kedatangan tetamu jauh, cousin and hubby dia dari kampung. Pek nasi arab Al Bayt ni dah lama beli tapi tak terbuat sebab nak tunggu orang datang dulu. Harap rakyat yg sedia ada ni, mau 2-3 bulan kang terperosok je nasi sejuk dalam freezer.. huhuhu.

Memang mudah dan sedap NASI MAQLUBA AYAM ni.. Depa berdua suka nampaknya dan makan dengan jayanya. Ada juga balance sikit terpaksa akak simpan kat fridge dan sampai la ni langsung tak ku jenguk pun huhuhuu...



Ikut betul-betul aturcara yang tertulis di belakang kotak tu...

Mula2 penyediaan ayam panggang dia.. Akak grilled guna pressure cooker je.. eh! bukan Noxxa.. tapi jenama Philips je yg tak sampai separuh harga Noxxa hehe.. Memang best periuk ni. Tapi akak bukan la nak promote percuma pun.. Kejadiannya, ayam sangatlah lembut. Macam Kenny Rogers Roasters tuuuu... ahahaa.

Dalam pek Al Bayt dah siap ada BERAS, REMPAH SERBUK dan REMPAH TUMIS. Mai tengok cara2nya...

AYAM PANGGANG:


Bahan2:

1 ekor ayam (akak potong 4 bahagian)
1 1/2 sudu besar rempah serbuk maqluba
5 ulas bawang putih - tumbuk/kisar
2 sk garam halus
2 sudu besar minyak
* saya tambah sedikit madu (opt)

Cara2:

Perap ayam dengan bahan2 di atas sekurang-kurangnya 1 jam.
Panggang di dalam oven selama 1 jam dengan suhu 180C. Balikkan ayam selepas 1/2 jam.
Simpan lebihan minyak yang keluar semasa memanggang.

* Jika guna PRESSURE COOKER PHILIPS, masukkan ayam ke dalam periuk dan pilih menu BAKE/CHICKEN. Jangan lupa set tombolnya ke arah yg sesuai. Tutup periuk, kemudian Terus tekan start. PC ni ambil masa 30 minit. Apabila masuk minit ke 15, balikkan ayam dan tutup kembali sehingga berbunyi "beep" atau proses selesai.
Simpan lebihan minyak yang keluar semasa memanggang untuk dicampur semasa menanak nasi.





NASI MAQLUBA

Bahan2:

Beras basmathi 
1 biji bawang besar (akak guna bawang holland) - hiris bulat
5 ulas bawang putih
1 sudu besar rempah maqluba
650ml air
2 biji terung panjang (dihiris bulat dan jangan terlalu nipis)
2 biji kentang (dihiris bulat dan jangan terlalu nipis)
200g bunga kobis
1 batang cili hijau
2 biji tomato - hiris bulat
Sedikit minyak masak 
2 sk garam
1 biji cili hijau

Cara2:

1. Rendam beras 20 minit atau lebih dan toskan.
2. Goreng kentang, terung dan bunga kobis terlebih dahulu.
3. Tumis rempah hidup (kayu manis, buah pelaga dan cengkih yg sedia dalam pek), bawang besar, bawang putih dan rempah maqluba.
4. Masukkan 650ml air ke dalam tumisan. Biarkan mendidih.
5. Dalam rice cooker - Susunkan tomato, kentang, terung dan bunga kobis di dalam "rice cooker"
6. Masukkan beras yang telah ditoskan ke atas susunan sayur dan tuang air tumisan rempah tadi ke dalamnya.
7. Tabur garam dan letakkan cili hijau (jangan hiris)
8. Tanak nasi sehingga 80% masak, kemudian masukkan minyak ayam panggang yang disimpan tadi. Gaulkan perlahan-lahan. Biarkan sehingga nasi masak.

Toskan nasi

Air tumisan rempah
Susun sayuran
Tuang nasi dia atas sayur
Tuangkan air tumisan rempah dan letak cili (hehe.. akak masa ni takda cili hijo tu.. boh je yg merah :P)
Selepas dituang minyak ayam, gaul sedikit dan biarkan nasi masak. Kemudian terbalikkan di atas dulang atau bekas sebelum dihidang

SAMBAL/SOS HARRAH


2 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil perahan lemon
Daun ketumbar
Cili padi
Sedikit garam

Cara2:
Kisar semua bahan tanpa air


SALAD

2 biji tomato, 1 batang timun, bawang holland, sedikit garam dan gula

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...