June 17, 2016

Kuih Semperit

Always first time! Hat ni pun first time akak buat semperit traditional. Resipi yang simple dan hasil yang sedap menepati citarasa, akak dapat dari Zeeta Jon (MAHN). Murah rezeki Pn Zeeta ni sebab semperit ni bisnes dia.. Cuma yang akak buat ni takla secantik semperit orang lain sebab dah adun2 sekali takda acu rupanya.. pakat guna nozzle deko cake tu hurmmm... jenuh menekan. Dapat sikit dah surrender. Terpaksa akak postpone sampai ada masa pergi kedai untuk beli acu. Sebab takda pilihan beli yang ada tu, tapi tak cantik pulak bunganya.. ahhaha takpalah nak makan sendiri. Meme kelang kelibut betoi mak buat kerja ya.. :P




KUIH SEMPERIT
(Sumber Zeeta Jon)

Bahan2 (I) :

315g majerin Planta
140g gula - kisar halus
1 biji kuning telur
3 sudu besar susu pekat
Sedikit esen vanila
Sedikit pewarna kuning

Cara2 (I):

Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk.
Pukul sekejap menggunakan mixer sehingga sebati (tak perlu kembang).

Bahan2 (II):

300 g tepung gandum
300 g tepung jagung

Cara2 (II):

Ayak sekali tepung ke dalam besen.
Tuang bahan yang dipukul (bhn I) ke dalamnya.
Uli dengan tangan sehingga menjadi doh,
Bentuk mengikut acu kesukaan.
Bakar dengan suhu 170C selama 18-20 minit (ikut oven masing2)

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...