August 18, 2015

Bila teringin...


TAUHU BAKAR... yg popular di Johor.
Tak pasti camna boleh tetiba keinginan tu datang.. Agaknya tertengok kat TV la kot sebab selalunya kalau setakat gambar je tak berapa besar tarikan gravitinya..

Dulu masa selalu balik negeri nak chop passport, JB lah tempatnya.. Selalulah nampak orang makan tauhu bakar kat restoran berdekatan Puteri Pacific tu, tapi akak jarang tertarik. Yang selalu buat akak teringin tu ada kat Restoran Hjh Maimunah di Geylang. Memang spesel sangat. Pernah beli sekali.. memang sedap tapi tak habis. Tu yang malas order sbb tak boleh habis..

Semalam akak nekad pi market semata2 beli tauhu 3 keping.. dengan timun. Hehe.. Tak boleh beli lebih sebab biasanya makan sekali je. Lain2 barang dah ada kat peti sejuk ajaib akak.. Tapi kali ni akak takda nak tulis resipi.. Sebab bukan originally dari tangan akak. Sos tu akak guna je sos rojak yang besan makcik bagi lama dulu. Duk hibernate dalam fridge. Sebab akak pun bukan jenis cicah2 buah aka rojak buah. So, senang banget tuh..

Mula2 bakar tauhu rupa gini atas magic pan.. Asalnya akak bakar kat oven.. tapi dah setengah jam tak perang2, akak masuk kan pan ni.. kejap je dah tukar color.

Dah siap bakar, potong dadu dan sagatkan timun juga carrot.. Lupa pulak nak beli sengkuang.. 
Lepas tu tuang sos dan tabur kacang.. tadaaaaa..


ITULAH KISAHNYA... ALHAMDULILLAH.. 

Rupa ni lah tauhu bakar di Restoran Hjh Maimunah @ Geylang tu bila dah dibelah makan..
(Gambar ihsan google)


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...