Kami orang Jawa panggil makanan ni sambal goreng je.. Tapi bimbang orang confuse, kita letak nama SAMBAL GORENG TEMPE KERING. Dalam masyarakat kami ada 2 jenis sambal goreng tempe ni.. satu yang kering dan satu lagi basah. Rasa pun berbeza. Kalau yang basah untuk dibuat lauk sahaja, tapi yang kering ni selalunya dibuat kudapan sebab rasanya agak manis namun bercili.
Selalunya akak beli je dari orang kampung atau di pekan apabila balik kampung. Paling tidak makan yang makcik beri atau dari bekas 'berkat' kenduri kawin. Kali ni akak teringin nak buat sendiri. Buat ikut citarasa lidah sendiri. Maka, taraaaa.... my FIRST sambal goreng. Buatnya tidaklah sesimple sambal merah tempe yang biasa kita buat lauk tu. Yang ni resipi asli, ada rasa masam, manis, garam, cili, lengkuas, gula merah/melaka... Perlu timing dan kuantiti yang betul bagi mengelakkan bahan2 menjadi lemau. Sambal goreng yang baik ianya kekal rangup walau terdedah lama di luar. Namun sebaiknya disimpan di dalam bekas kedap udara.
Kalau nak rasa, boleh roger2 akak.. yg ni boleh jarak jauh, bukan hanya di Kedah sahaja... ;)
Kalau nak rasa, boleh roger2 akak.. yg ni boleh jarak jauh, bukan hanya di Kedah sahaja... ;)
No comments:
Post a Comment