Tempahan dari Cikgu Sha lagi... YES! lagi dan lagi ye kak... saya suka! saya suka! Asalnya dorang nak rasa kek opera. Tapi akak kata tak boleh sebab order baru semalam.. kalau nak hari ni, nanti kejadian tak cantik sebab tak cukup beku terutama ganache tu. Maklum le, akak ni buka pro pung... semua kena slow n steady.. hihihi. Takpa la no, nanti lain hari boleh order n bagi notice awai..
Inilah hasilnya... tangan ni gatal je nak ambik color pink atau merah. Tapi kuatkan hati ambil color violet.. Tapi macam suram lak. Udahle sejuk hujan malam tadi... :)
Ini komen kawan akak yg kelakar orangnya... Bangun2 nak sahur tadi dah dapat message dia. Memang tiap kali tunjuk gambar kek, ada je ayat spontan dia.. hahaha!
Tapi sebenarnya akak tak jadi sahur tadi. Sebab terkunci dalam bilik sendiri. Sampai sakit tangan ni memulas tombol pintu tapi benda yg lock masuk dalam tu tak boleh keluar. Akak pun tak tau namanya. Risau juga. Nak operasi ketuk2, Fawwaz tengah lena tidur. Akhirnya bila dia bangun pukul 6.30 pagi baru akak buka lampu dan umpil benda tu dengan pengorek telinga ke apa, yg satu set dengan benda2 penjagaan diri tu. Nak kena dengan benda halus baru boleh masuk kat dalam lobang tu. Nasib la, kalau tak kena panggil bomba. Satu perkara pulak nak kena pecah grill dan pintu masuk, baru naik atas bilik hahaha. Inilah dianya. Kalau abe takda, macam2 kejadian.. InsyaAllah dia sampai Kedah ni 18 Nov nanti. Berakhirlah satu penantian.. :)
Berat kek ni lebih 2 kg. Cream cheese frosting je dah lebih sekilo. Kalau nak lagi banyak dan lebih lemak, boleh letak extra cost... tp taklah pernah akak war-warkan kat customer hehe!
Alhamdulillah... tadi kawan kak sha yang dah merasa kata sedap... Berbunga hati akak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
No comments:
Post a Comment