Pages

October 14, 2013

Cerita Kek Raya & tempahan

Alhamdulillah... atas rezeki kurniaan Allah...

Sebelum nak tidur, nak update sikit. Nak kena tidur awal sikit sebab esok nak drive jauh.. Balik kampung di Sabak Bernam. Selalulah diri ini balik kampung dipagi raya. Dulu duk KL pun macam tu.. Raya puasa lagi. Sebab selalu landing dari obesee sehari sebelum raya.

Hari ni deliver kek rainbow ke Taman Mahsuri. Adik kita ni nak bawa balik kampung ke Kelantan kot. Agak berliku juga nak siapkan rainbow buttercake yang bersalut ganache. Kek agak meragam dan tak naik tinggi. Mujur proses frostingnya mudah.. Sejujurnya akak lebih suka buat versi sponge. Walau lebih ringan masa sebelum deko, rasanya lebih sedap. Lagi pulak, kena gaya lagi gebu..


Lepas letak filling ni, salut dengan buttercream yang nipis supaya permukaan dan tepi kek rata.. Boleh juga letak creamcheese. Lagi sedap. Sejukkan sekejap, baru tuang ganache.
Kalau akak, akan lakukan 2 kali tuangan ganache supaya tebal tapi licin. Memang ambil masa utk siapkan..


Lagi satu kek yang akak siapkan malam semalam pun rainbow juga. Tapi versi span, bersalut dan filling cream cheese. Sangat cantik kejadiannya. Malangnya, sampai time akak menulis ni, tak kunjung tiba orang yang order walau dia kata nak ambil malam ni. Kalau nak datang esok, selepas akak bertolak dari rumah, memang minta maaflah. Kalau katanya kempunan, memang akan kempunan lah.

Sebab esok lepas je solat sunat, akak akan terus gerak. Bukan dekat, hampir 400km perjalanan. Inilah cobaan namanya. Terkilan banyak perkara disebabkan ini. Pertama, terpaksa tolak tempahan jiran depan tu. Kedua, tak dapat balik kampung harini. Kalau tidak, mesti malam ni akak update dari rumah kuning makcik ku itu... so sad!



Oh ya... jiran setaman sorang lagi, buat repeat order untuk Japanese Cheesecake. Semalam dah ambil. Katanya anak-anak suka. Walau cheesecake pun ada ragam, Alhamdulillah akak dapat bagi diskaun banyak... hehe! Sebenarnya rasa sama, cuma entah ngapa dia tak naik membukit sampai jadi mcm gunung. Timbangan sama je. Keliru lah mokcik!!!


Apa2 pun, SELAMAT HARI RAYA EIDIL ADHA. Marilah kita hayati apa itu korban dengan sebaiknya. Tadi en abe pun hantar message tengah wukuf di Arafah. Semoga dipermudahkan dan perolehi haji mabrur. I love you... hehehe! Alih2 je... :))

Melty rainbow cheesecake... 
nak abiskan stok kek bantat + cheese + cheddar cheese yg pelik rasanya (tu sebab tabur ala kadar).. :D 


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...