Pages

July 24, 2013

Biskut Sarang Semut

Petang tadi, tiba-tiba akak nak buat semekut. Padahal sebelum tu dah letak keledek atas tikar. Nak buat inti karipap... Alih2 bertukar jadi biskut sarang semut! Manakan tidaknya... asyik duk terbayang2 biskut sarang semut yang akak share dari Buku Resipi. Penyumbang resepi ialan Linakz Shaari.


Walau baru first time buat sarang semut ni, akak puas hatilah. Sebab berjaya.. Dan yang paling best, Fawwaz hero akak sangat suka. First round, abis 7 biji... 2nd round 7 biji lagi.. hehehe! Tu tandanya menepati citarasanya lah..

Jom layan resipi nya tu..

BISKUT SARANG SEMUT
Sumber resipi: LinaKz Shaari

Bahan2:

225g butter (akak guna buttercup dalam tin tu..)
200g tepung jagung
2 biji kuning telur
125g gula aising
275g tepung gandum
1/2 sk esen vanilla
Chocolate rice untuk hiasan
Paper cup - saiz kecil je

Cara2:

1. Kacau butter dengan gula hingga sebati. Guna spatula saja
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau lagi
3. Masukkan semua tepung. Gaul hingga menjadi doh.
4. Parut doh dalam bekas atau terus ke paper cup (akak parut ke dalam bekas dan sudukan ke paper cup). Isi penuh sikit kalau nak cantik sebab biskut ni tak mengembang.
5. Tabur dengan chocolate rice
6. Bakar dengan suhu 140C selama 20 minit. Sebelum tu, panaskan dulu oven ye!

Rupa bentuk parut yg diguna.. Gambar ihsan Google

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...