Pages

March 8, 2013

Bahan-Bahan Kek

Saya tidak terlalu meletakkan jenama2 tertentu apabila membuat kek. Saya sekadar menyesuaikan dengan harga kek itu sendiri... Namun bahan2 tersebut masih di dalam kategori yang terbaik untuk menjaga kualiti rasa dan struktur kek. Yang pasti, ada perakuan halal pada bahan2 tersebut.

Antara bahan2 tersebut :-

Cream Cheese & Marcarpone 
Kebiasannya saya menggunakan jenama Mauri dengan pack 2kg, tapi susah pula nak cari gambarnya di google. Mungkin tak glamer, tapi setakat ini saya berpuas hati dengan hasilnya. Apatah lagi apabila dicampur dengan marcarpone. Di kedai bakeri di Jitra ni pun saya tak jumpa produk tu.

Selain Mauri, saya juga gunakan jenama Anchor atau Tartura. Saya jarang gunakan jenama Philadelphia sebab tak mau naikkan harga kek, walaupun ia dikatakan yang paling bermutu dan popular di kalangan bakers... :D 
Whipping Cream
Saya gunakan whipping cream untuk membuat chocolate ganache. Kadang2 saya campurkan sedikit sewaktu mengadun cream cheese untuk menambahkan lemak dan mudah melepa


Mentega
Mentega jenama Anchor adalah favourite saya berbanding SCS. Semua kek saya menggunakan mentega ini. Untuk kegunaan sendiri atau waktu2 tertentu, saya gunakan buttercup. Yelah, nak makan sendiri guna je benda bajet.. atau sekadar untuk testing dari segi rasa dan struktur kek


 Topping Ace/Fresh Cream
Favourite saya ialah jenama Vivo. Sebab dari awal tauke kedai bakeri tu perkenalkan saya dengan yang ini (waktu saya mula nak belajar). Ada juga saya guna Rich's dan Value Pride. Saya guna fresh cream untuk kek rainbow dan durian crepe. La ni boleh buat eskrim yogurt pulak... :)

2 comments:

Anonymous said...

Salam, akak tau ye kedai bakeri area jitra?? Kat mne yer

Cik Siti Abu Sujak said...

Waalaikumsalam..
kedai HL kat Bdr Darulaman, berdepan dgn SMSAH kalau tak silap.. kedai tu agak tak berapa perasan kalau dari jalan.. kena perhati betul2 :D

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...