July 30, 2012

Sotong Goreng Majerin

Hari ni dari pagi asyik duk dapur je.. Dari buat karipap, buat kerja2 lain, buat kek,... Dalam bersiap2 nak masak untuk iftar pula (almaklum en abe nak balik..), tiba2 telefon berbunyi.. ada haiwan dalam bahaya!  Ehhh.. tersasul lagu wonderpets pulak!  Hehe lawak ngengada!!  Hubby telefon dari PD, tanyakan nak kirim apa kat bazar ramadhan.  Tak payah masak lauk katanya! Masak nasik je.  Wahh.. best kan hubby akak tuu.  Sangat considerate!  Dan akak pula suka ambil kesempatan.. ;))


Saya pun terus order nasi kerabu, my forever fav nasi.. Tapi memandangkan dah keluarkan ikan dan sotong tadi, saya pilih juga salah satu untuk dimasak.  Maka jadilah sotong goreng ni.. Masakan cincai yg saya suka, tapi jarang buat.  Sebab saya jarang beli sotong...

SOTONG GORENG MAJERIN

Bahan2:

1 pinggan kecil sotong
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu lada sulah - tubuk/kisar
Garam secukup rasa
1 sudu besar majerin
Daun sup - racik halus

Cara2:

1)  Bersihkan sotong
2)  Panaskan majerin dan tumis bawang putih hingga naik bau
3)  Masukkan sotong, lada sulah dan garam.  Kacau2
4)  Masukkan daun sup dan tutup seketika hingga sotong lembut.
5)  Angkat

Senangkan? hehehe...

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...