Pages

November 11, 2011

Lamb Soup (Sup Kambing)



Balance daging kambing haritu... kali ni ada beberapa ketul tulang.  Pagi2 En Abe request nak sup kambing.. oh! nampaknya cek kenalah cari kudapan lain utk lunch huhuu... Sib baik ada kek cekelat!

Tapi memang kambing sini tak hamis... takde bau langsung.  Rasa je ada sikit2 kambing... Yg sup ni langsung takde rasa kambing dan saya berjaya makan 2 ketul kecik.. Satu lagi, dagingnya amat lembut.  Apa punya phobia laa... Bukan apa, dah dari kecik family kita tak makan, maka terbawa2 lah sampai tua..  Pagi tadi juga Kak Yah, jiran kami hantar satu bekas "spring roll" yg amat kemas, sedap dan tak berminyak langsung.  Dia kata dia letak lamb... mmm sedaapppp!!!  Tadi dah dapat tips dari k.yah nak buatnya... Bila free boleh coba dan share kat sini.

Lamb Soup
Rujukan : Tulip @ My Resipi

Bahan2:

Daging kambing (biri2) - anggaran semangkuk
6 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - ketuk
1/2 inci lengkuas - ketuk
1 batang kayu manis
2 bunga lawang
3 cengkih
2 buah pelaga
1 biji kentang sederhana besar - potong besar
1/2 batang carrot - hiring 1/2 inci
Garam
Lada sulah
Minyak
Daun parsley
Bawang goreng

Cara2:

1)  Rendam dalam mangkuk - kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih dengan air mendidih.  Biarkan sampai menjadi suam.  Kalau boleh ditutup bekas tu.  Keluarkan herba2 tersebut dan simpan airnya
3)  Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau.  Kemudian masukkan pula herba 4 serangkai (1), diikuti halia dan lengkuas.  Kacau-kacau...
4)  Masukkan daging dan kacau rata.  Goreng sebentar hingga daging bertukar menjadi pucat
5)  Masukkan air rendaman herba dan tambah lagi air hingga tenggelam kesemua isi.  Biarkan hingga mendidih
6)  Masukkan kentang dan carrot.  Perasakan garamnya.  Nak letak pak aji pun boleh kalau suka..
7)  Renih selama 1 jam.  Matikan api dan tabur dengan bawang goreng dan daun parsley... atau daun sup/bawang.


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...