August 4, 2011

Bubur Lambuk

Bubur Lambuk Cik Siti

Teringin pulak nak buat bubur lambuk... walau keinginan sebenar adalah bubur lambuk Terengganu yg penuh daun2 dan berwarna sedikit kemerahan (sebab ada pucuk paku merah), saya buat juga bubur versi KL... Tapi frankly, memangle saya tak pernah buat selamakini... makan pun jarang2.  Tapi bila tengok orang citer pasal bubur lambuk je kat M'sia tu, terpengaruh akak!!!

Maka semalam akak bertandangle kat My Resipi... jumpa resipi quinnie.  Katanya tgk kat TV.. pakcik yg masak bubur kat Kg Baru.. Terkabul hasrat ku... :))  So, simple je hidangan berbuka malam tadi... bubur, puding jagung, baked chicken spt di bawah dan buah... opps! air bandung lagi.... :D

Baked chicken with vege... sebagai lauk sampingan
Bahan2:
Sumber: My Resipi oleh quinnie

1 cawan beras
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 cengkih & 2 buah pelaga (4 sekawan)
Daging - ikut suka nak banyak mana (saya guna grounded meat je, 3/4 cawan)
Segenggam udang kering - saya guna sejemput je, tapi nampak banyak la jugak
2 helai daun pandan - tak letak sebab takde
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan manis/kasar
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - blend dengan 2 cwn air dan tapis, ambil airnya
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cawan santan pekat - saya guna santan cair je
Bawang goreng
Daun sup & daun bawang
Garam secukupnya
Saya tambah - 1 btg serai dititik dan 1 helai bay leave (daun salam)

1 cawan boleh makan 5 orang...
 Cara2:

1)  Panaskan minyak sapi dan minyak masak.  Tumis bawang besar dan bawang putih sampai wangi
2)  Bila dah naik bau, masukkan pula rempah 4 sekawan dan halba.  Kacau sekejap..
3)  Masukkan pula daging dan goreng sampai airnya keluar dan bertukar warna pucat.
4)  Masukkan pula air halia dan biarkan mendidih... dahtu tuang pula air biasa yg agak banyak untuk masak nasi nanti... didihkan juga
5)  Bila air dah mendidih, masukkan lada hitam.. diikuti beras.  Biarkan sampai beras hancur...
6)  Bila dah hancur, baru masukkan udang kering dan garam.  Masa ni saya masukkan juga serai dan daun bay.
7)  Masukkan pula santan.. biarkan sampai nasi betul2 masak, lembut dan pekat... Kalau tak cukup hancur, boleh je tambah air lagi... Sambil tu kacau2 selalu sebab takut melekat bawahnya.. dan santan tak berkumpul setempat (betui ka bahasa ni?? heheh..)
8)  Dah matikan api, boleh tabur bawang goreng dan daun sup... sebab kat sini bukan musim ada daun sup, saya letak daun parsley je...

Sedap... kalau yg suka cair sikit, boleh lebihkan air...
Bila buat bubur ni teringat zaman kerja dulu... cilok dari office dgn seketeri boss sebab teringin bubur lambuk kg baru.. dari bukit jalil, sanggup meredah jam di Jln Sultan Ismail dan beratur kat masjid.. balik jam lagi! hahahhh itulah kerja paling gila di bulan puasa, bila kepala pun tgh gila.. (mesti masa tu tgh bosan giler kat office). Ini kira projek senyap yg tak sorang pun tau walau best friend, apalagi yg tak berapa best... Ita, I miss you lah!!!  

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...