Pages

August 14, 2011

Baked Cream Dory Fish Fillet

Hehehe... saja letak tajuk panjang2... Tajuk melayunya ialah IKAN DORI BAKAR.  Sejak tak pergi fresh market di bulan puasa ni, tak tau apa jenis ikan nak dibeli kat hypermarket.  Macam ngengada jek.. Padahal lagi senang beli kat situ, sebab harga dah terpapar, tak payah nak berhimpit2 kat dalam tu, ada yg tolong bersihkan, dll..  Paling senang beli je yg dah siap kat pack tu.. Sampai rumah terus masuk freezer.

Minggu ni saya beli ikan dori lah pulak.  Sebenarnya tak pernah beli pun, baru first time.  Tetiba suka pulak tengok akan kebersihannya.  Dah pasti dalam kepala pun nak masak yg ala2 masuk oven..  Macam selalu buat kat ayam tu.. Jadinya, semalam petang masak dgn rileks.. Trifle dah awal2 buat tengahari tu... goreng asparagus campur dan bakar ikan ni... Selera makan malam tu... Panggil makan malam sebab kita tak makan nasi masa buka... Lepas solat, relaks kejap baru makan nasi.  Buka tu kejap je dengan kurma, kuih & buah..

 Sebelum bakar..
Bahan2:

1 keping ikan dori (cream dory fillet)
1/4 labu bawang besar - potong dadu *
1 ulas bawang putih - ketuk dan hiris halus *
1/2 inci halia - hiris halus *
2 sudu sos lada hitam *
1 sudu kicap masin (opt) *
1 sudu kicap manis *
1 sudu mayonnaise *
Sedikit madu *
Sedikit garam (kalau rasa perlu) *
Lada benggala (capsicum)
Daun ketumbar

Cara2:
1) Cuci ikan dahulu... kalau takut hanyir, rendam kejap dengan garam dan tepung, lepastu bilas
2) Campurkan semua bahan bertanda *... masukkan ikan dan perap seketika
3)  Sesudah diperap, letakkan ikan dan semua sos ke dalam bekas atau pinggan tahan panas.  Taburkan dengan capsicum dan daun ketumbar
4)  Bakar dalam oven selamat 15 minit dengan suhu 180C.  Hidangkan dengan nasi panas..

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...