July 19, 2011

Ayam Panggang & Salad Kentang... lagi

Menu mingguan... tapi minggu ni awal sikit mem'baking' ayam.  Sebab dah perap sejak Khamis atau Jumaat lepas (tak ingat)... dan menyimpan di freezer.  Resipi ayam panggang saya tak banyak beza dengan yg lepas2.. tapi kali ni saya letak rempah kari dan sos lada hitam.  Side dish ingat nak buat mashed potato, tetiba nak tukar jadi potato salad... hehe

AYAM PANGGANG
Bahan2 perap: Bawang putih, bawang besar, halia & jintan manis/kasar - dikisar kesemuanya
Campur bahan kisar dengan serbuk kari daging (sikit je), sos lada hitam, garam, gula dan sedikit jus lemon.
Lumur pada ayam dan perap sekurang2nya 3 jam... masa nak bakar lumur dengan minyak sikit..
Masukkan ke dalam oven dengan suhu 200C selama 40 min - balik2 kan...


POTATO SALAD
Bahan2:  

2 biji kentang - direbus hingga empuk dan toskan
1 biji telur - direbus hingga masak dan hancur2kan
Sedikit bawang besar - racik halus
Daun parsley - racik halus
1 sudu besar mayonese
Secubit garam
Sedikit serbuk lada sulah

 Cara2 - campur kesemua bahan dan gaul sebati

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...