Pages

June 22, 2011

Tomato & Oregano Spaghetti

Bagi nama simple je kat spaghetti nih... Malam semalam, selepas menikmati hidangan asam pedas ikan tenggiri dan sayur2an, terus kita ambik oder untuk malam ni.  Hidangan selain nasi ye!  Abe terus sebut spaghetti goreng.. Alamak! Ada lagi ke stok spaghetti sbb haritu tak beli?  Maklum dah lama tinggalkan rumah ni. Abe kata takpa.. maybe ada kat kabinet sebelah tu..hehehh.

Sekali lalu ada nampak resipi seumpama ni.. tapi dia guna basil dan seafood.  Semua bahan tu akak tinggalkan je kat Geant haritu...

Bahan2 (utk makan sorang je) :

Secekak spaghetti - celur (tapi saya guna angle hair je malam ni..)
1 ulas bawang putih - racik halur
1/2 sudu kecil oregano (boleh tukar basil)
1/2 biji tomato - potong kecil2
2 sudu minyak zaitun
Sedikit garam
Hirisan isi ayam atau seafood - opt

Cara2:

1)  Tumis bawang putih dan oregano sehingga wangi
2)  Masukkan tomato dan kacau sehinggga layu.  Kalau ada ayam atau seafood, masukkan masa ni
3)  Masukkan spagetti dan garam. Gaul rata dan angkat.


En Abe nak yg melayu punya... letak cili, bawang, tomato + cili sos & semua.... :)

Makanan sihat kan.... lalala!!

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...