Pages

April 13, 2010

Kuih Koci Labu


Semalam aku sempat buat kuih koci labu... untuk pertama kali di perantauan ni. Kalau kat kampung terutama masa kenduri selalu kiterang buat samada koci keledek atau labu.. jarang kalau just plain tepung pulut je. Biasanya pulak buat jenis kukus yg tahan lama sikit. Semalam buat jenis rebus macam selalu makan kat KL, ada letak santan sikit... Cumanya, daun yg kubeli hari Jumaat lepas dah layu dan tak cukup. So, adalah yg bungkus dengan aluminium foil.. got to be creative when you're not in your own country..

Bahan2:

Doh:
1 cwn labu kuning - dipotong kecil dan rebus hingga lembut
1 cwn tepung pulut (atau anggarkan sendiri sampai adunan tak melekat dan boleh bentuk)
1 sudu besar tepung ubi (opt)
Sedikit garam

Inti:
Kelapa
Kacang hijau yg dah direbus (opt)
Gula putih + gula merah
Daun pandan (opt kalau nak wangi..)

Dadih/Santan:
2 sudu tepung beras
2 cwn santan pekat
Sedikit garam

Lain2:
Daun pisang untuk membungkus


Cara2:

1) Lenyek labu sampai hancur
2) Masukkan semua tepung dalam mangkuk labu dan uli sampai lembut, tidak melekat dan boleh dibentuk bulat (biasa main agak2 je)
3) Untuk inti: gaul semua bahan dan letak atas api sampai masak dan sebati. Boleh juga gaul semua dan masukkan ke microwave - dalam 2 kali tekan button yg tanda cawan tu.. hehe ni shortcut punya..
4) Untuk dadih: kacau dan masukkan semua bahan dalam periuk dan letak atas api sampai mendidih dan angkat.
5) Apabila semua dah sedia, bulat2 dan lekukkan adunan tepung, masukkan inti dan bulatkan semula.
6) Masukkan (5) dalam air yg mendidih (macam buat buah melaka). Bila kuih dah timbul, angkat dan masukkan ke dalam santan/dadih.
7) Keluarkan koci dan letak atas daun. Bubuh santan sedikit.. Bungkus ikut kesukaan.. Mudah je!

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...