February 3, 2009

Bacem Ayam

Masakan popular Indonesia yang aku pelajari dari Makcik Ika ku yang berasal dari Solo. Tapi aku sebenarnya tak berapa ingat bahan2nya yang sebenar.. Aku rasa dah betullah ni sebab rasanya dah sama. Masakan ni manis sikit, so kalau nak kenakan dengan selera pedas kita, boleh tambah cili api masa merebus atau cicah je dengan sambal belacan.. he he!

Boleh juga ditukar dengan tempe dan tauhu, maka akan jadi "Bacem Tempe & Tauhu". Tengahari ni aku buat pula "Bacem Drummet"

Selepas direbus

 Selepas digoreng

Bahan2:

1/4 ekor ayam
3 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 sudu kecil ketumbar - kisar
1 biji buah keras - kisar
1 inci lengkuas - ketuk
Gula merah
Garam - secukup rasa
Kicap Manis
1 sudu air asam
Daun salam (hari ni aku buat tak letak daun nih..)
Minyak untuk menggoreng

Cara2:

(1) Masukkan semua bahan di atas termasuk ayam kedalam periuk.
(2) Tambahkan air, agak2 ayam tenggelam dan rebus hingga pekat atau tidak berair lagi. Rasakan manis dan masinnya..
(3) Goreng sebentar ayam yang telah direbus dan boleh dihidangkan.


Sambal (optional):
8-10 bili cili api
1 ulas bawang merah
1 inci belacan
1 biji limau nipis
Gula

- Goreng cili, bawang dan belacan. Tumbuk dan tambah gula. Perahkan asam limau.


Versi professional buat.. heheh!  Makcik punya air tangan. Ada tempe sekali...

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...