Asam pedas makcikku yg menjadi kegemaran keluarga... Kuantiti bahan2 main agak2 je laa..ikut citarasa he he...
Bahan2:
1 kg ikan keli
Cili kering - dikisar
Bawang Merah - dikisar
Bawang Putih - dikisar
1 batang serai - diketuk
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3-4 keping asam keping
Garam
Air
Minyak untuk menumis
Cara2:
1. Potong ikan keli kpd 2-3 bahagian dan goreng sampai agak garing. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan serai, bunga lawang dan kulit kayu manis.
4. Tuang air kedalam periuk dan masukkan asam keping.
5. Apabila air telah mendidih, masukkan ikan.
6. Rasakan garam dan asamnya ikut citarasa. Kalau suka, boleh tambah bahan perasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... sama...
No comments:
Post a Comment