Pages

May 25, 2016

Rendang Tok Terlajak Rajin

Projek petang kelmarin.. sambil akak baking brownies untuk regular customer akak.. Siap baking barulah gigih merendang dan sebenarnya sebelum tu buat agar2 lumut dulu. Kalau dah datang angin rajin, macam2 nak dibuat. Macam takda masa lain. Sesenja blend bawang dan rempah hihi..

Sebenarnya first time akak buat rendang tok sebab akak bukan orang Perak (alasannya). Selalu buat rendang biasa2 je, takpun rendang hitam yg berasal dari Perak jugak. Semuanya first time termasuk agar2 lumut tu hahaha.. jgn kecam akak yer. Ada benda kita tau buat, ada benda terlepas pandang.. Akak memang tak pernah melengkong walau suka makan lengkong. Lepas ni akak post resipi lengkong tu pulak.

Resipi asal RENDANG TOK ni akak dapat dari MAHN posted by Sheila Zainal Akmar. Ada sikit2 akak tokok tambah bila memasaknya ikut citarasa. Ini untuk future reference. Bila dah sehari, makin rasa sedap pula. Walau guna daging batang pinang import je, amatlah lembut kejadiaannya sebab hampir seharian akak perap dengan soda bikarbonat. Sekarang ni asal daging je, akak akan tabur sikit soda tu supaya cepat lembut. Sebab tu rendang tok akak tak makan jam. Baru 1/2 jam dah lembut, jadi overall masa yang diambil cuma setakat 1 jam untuk sekilo daging. Jimat masa sebab semalam akak penat sangat sebenarnya...


RESIPI RENDANG TOK

Bahan2:
(boleh adjust ikut kesesuaian dan citarasa)

1 kg daging
7 ulas bawang merah - hiris *
5 ulas bawang putih - hiris *
3 labu bawang besar - hiris dan bahagi 2 *
2 inci lengkuas - hiris *
2 inci halia - hiris *
2 inci kunyit - hiris *
5 batang serai - hiris *
1 genggam cili (ikut kepedasan cili) - gunting dan buang biji *
1 sudu jintan manis *
1 sudu jintan putih *
1 sudu ketumbar *
1 batang kayu manis - ketuk2 *
2 kuntum bunga lawang *
Kerisik RM2
Santan pekat secukupnya
Santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Kicap pekat (optional)
Sedikit minyak

Cara2:

1) Daging dipotong dadu atau ikut citarasa
2) Masukkan kesemua bahan bertanda (*) ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak sehingga naik bau. Tak perlu sampai layu.
3) Kisar bahan2 di atas dengan sedikit air dan minyak
4) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 kisar sebentar. Tak perlu sampai pecah minyak.
5) Masukkan daging dan santan cair.
6) Masukkan juga hirisan bawang besar dalam 2-3 biji atau lebih jika suka. Masak/renih sehingga daging hampir lembut dalam 1 jam (akak buat 1/2 jam sebab daging dah nak lembut masa tu).
7) Masukkan santan pekat, kerisik dan sedikit garam dan gula dahulu.
8) Bila santan hampir kering, masuk kicap pekat (jika suka, supaya kelihatan hitam) dan kacau rata.
9) Akhir sekali, tabur bawang goreng dan daun kunyit atau daun limau purut. "Adjust" rasa garam dan gula. SIAP!


Step by Step

Bahan2 untuk digoreng tanpa minyak
Goreng sampai naik bau sahaja

Selepas bahan kisar ditumis sebentar, masukkan daging dan santan cair
Tabur bawang goreng dan masuk daun limau (atau daun kunyit)

SIAP UNTUK DIMAKAN...



No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...