Bila dapat buat sendiri, dapatla makan puas-puas.
LAKSA JOHOR
Bahan2:
(untuk hidangan 4-5 orang)
Kuah
500g ikan selayang/kembung (org Johor selalu guna ikan parang atau tenggiri)
3 biji bawang besar *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
2 batang serai *
1 sudu besar udang kering
2 sudu serbuk kari ikan
2 sudu cili kisar
1 sudu kerisik
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
Garam
Minyak untuk menumis
Cara2:
Rebus atau kukus ikan, selepas itu asingkan isinya dan kisar. Ketepikan air rebusan ikan.
Kisar bahan * iaitu bawang, halia, lengkuas dan serai.
Kisar atau tumbuk halus udang kering secara berasingan.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan serbuk kari, kacau sebentar dan tuang sedikit air.
Masukkan pula cili kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
Masukkan cili kisar, santan dan air rebusan ikan.
Bila dan mendidih, masukkan udang kering dan kerisik, juga garam.
Renih sebentar sehingga agak pekat. Kuah laksa Johor memang sepatutnya pekat.
Ikut resipi yang saya follow, mereka tak letak asam keping dan yang sewaktu. Tapi waktu merebus ikan saya memang letak asam keping dan masuk je terus ke kuah tu..
Bahan2 Lain & ulam:
1/2 bungkus spaghetti - rebus hingga lembut
Tauge
Timun - racik
Daun kesom - racik
Kacang panjang - racik
Bawang besar Holland - mayang
Limau kasturi/nipis
Sambal belacan
Hok ni gambar selingan - koci keledek biru :D
No comments:
Post a Comment