Masih proses memperabis peningalan saki baki juadah raya... yg pastinya agak sukar tugasan ini.. hehehh!
Ketupat palas yg menjalani kehidupan sejuk beku jadi batu dalam chest freezer serbagunaku.. telah akak kukus semula selama hampir 30 minit sampai nak kering air dalam pengukus elektrik comel tu.. mujo tak terbakor ye.. Kejadiannya lembut dan masih lemak dan sedap dimakan dengan rendang hitam yang juga dibeku sebelum digoreng semula...
Biskut raya memang banyak lagi.. dan yang paling akak suka biskut cashewnut dengan tart nenas made in Sri Kembangan tu.. Tak boleh lawan punya! Makan pun kena berhemah, nanti cepat habis pulak.. hehehe! Punya kedekut, bila abe tanya biskut mana dia boleh habiskan? Jawab isteri mithali dia ni "kecuali yg cashewnut tu...". Tart resipi makcik tu menjadi kegemaran kami adik beradik dan sepupu sepapat yg biasa bertandang ke rumahnya. Menjadi penanda aras kami akan citarasa tart nenas. Saingan terdekat ialah tart nenas Kak Lena, sepupu kami.. tapi adik beradik jarang dpt rasa sebab special gift untuk makcik dan dapat je terus kena sorok.. hahaha! Tuan rumah nak makan sambil feeling2 selepas raya.. Untungnya akak duk serumah, sempat cilok dulu.. :P
Macam tu lah kisah hari raya yg tinggal berbaki beberapa hari... Puasa 6 akak pun belum selesai.. harap2 takde halangan menimpa. Tinggal 2 hari je InsyaAllah + 1 hari extra untuk qada'. Lepas tu fokus untuk lain pula.. Nak tengok orang pegi haji pula.. Bestnya, indahnya... rindunya... nak bersusun2 di Masjidil Haram.. Memang beribadah di sana terasa lainnya... airmata pulak sangat murah.. Peliknya balik ke sini, susah betul nak nangis bila solat atau baca Quran.. Apapun, walau di mana, moga2 Allah terima ibadah kita.. aamiin.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
No comments:
Post a Comment