PUDING ROTI
Bahan2:
6 keping roti Gardenia
1 sudu besar mentega - cairkan
235ml susu cair
2 biji telur
1/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
Kismis
Cara2:
Bakar dahulu roti menggunakan toaster, kemudian koyak-koyakkan dan letak dalam bekas. Tabur kismis di celah-celah roti dan di permukaan.
Tuang mentega cair ke atas roti tersebut.
Dalam bekas lain, pukul telur, gula, vanilla dan serbuk kayu manis bersama susu cair.
Tuang ke dalam bekas roti dan pastikan keseluruhan roti menyerap adunan susu tersebut. Biarkan seketika.
Panaskan oven dengan suhu 170C. Bakar adunan roti selama 25-30 minit.
Biarkan susu menyerap dalam 15-20 minit, kemudian bakar... |
SOS KASTAD
Bahan2:
400g (1 tin) susu cair
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastad
Cara2:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk, kacau sebati dan panaskan hingga mendidih dan menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment