August 15, 2011

Mee Kari Perantau

Perantau la sangat kan... dah teringin sangat mee kari.  Banyak bahan penting pulak takde.  Tapi buatla jugak, asal ada rasa kari hehehe... Saya, kalau mee kari tu suka yang ada kerang & fish cake... Tapi ni dah takde, hantam sajalah.. tapi best la jugak kan.. :D

Paling penting, mee tu takde.  Malaslah kita nak oder2.. Sebenarnya ada juga org M'sia buat, sekilo BD1.. nak kena oder & ambil sendiri la... Selalunya, saya transform je spaghetti tu jadi mee.  Kali ni guna angle hair, halus sikit..  Rebus kat air yg dicampur serbuk kunyit dan minyak.  Rebus sampai lembut... Jadilah mee kuning... ahaks!
Bahan2:

MEE
Angle hair atau spaghetti - rebus dengan air + kunyit + minyak dan toskan

KUAH
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 labu bawang besar *
1 inci halia *
1/2 inci lengkuas *
1 batang serai - titik
2 sudu cili kisar
3 sudu serbuk kari daging
1 sudu udang kering - rendam dan tumbuk
Isi ayam dan tulang2nya
Santan secukupnya
1 keping asam gelugor
Daun kari

HIASAN
Sayur2an - sawi, tauge, carrot, tomato
Chicken meatball - goreng dgn sedikit minyak
Daun sup/parsley & daun bawang
Bawang Goreng
Cili padi/hijau potong atau sambal tumis



Cara2:

KUAH
1)  Kisar bahan2 bertanda *.  Kemudian tumis dengan minyak sampai layu atau terbit minyak. (kadang2 kalau kisar dengan air, bila menumis minyak tu hilang... pandai2 lah ye huhu)
2)  Masukkan cili kisar dan udang kering... kacau2 sampai hilang bau cili tu..
3)  Masuk pula rempah kari.. kacau sebentar dan tuang sedikit air.
4)  Masukkan ayam dan ratakan rempahnya pada ayam... biarkan sebentar sampai hampir masak.  Haritu saya bubuh sekali kentang dipotong kecil..
5)  Bila ayam dah agak masak dan kentang empuk, tuang santan... masukkan asam keping dan tomato.  Tunggu sampai mendidih dan sekali sekala kacau supaya tak pecah lemak sgt..  Saya suka tunggu lama2 supaya sebati rasa kari tu...

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...