August 8, 2011

Ikan Tenggiri Masak Lemak



Sebenarnya idea nak masak lauk dah semakin hancus...huhu!  Bukan tak banyak resipi yg boleh diikut, tapi ala2 'M la pulak puasa2 nih... Akak kan selalu masak 4-5 kali je dalam seminggu, utk makanan berhidang ni... dan suka masak yg simple je.. Jenuh juga hari2 memikir apa nak masak.  Kalau kuih atau dessert tu OK la pulak.  Sebab saya memang suka makan kuih...
Memandangkan ikan tenggiri ni dah lama bertapa kat freezer tu, akak pun decide masak ni jelah!  Masak pun tumbuk2 je apa yg patut.. ikut rasa :)

Bahan2:

2 ketul ikan tenggiri - gaul dengan garam dan kunyit selepas dibersihkan
3 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas kunyit - tumbuk
6 batang cili padi - ikut suka pedas mana, tumbuk
1/2 biji tomato - potong dua
1 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam

Cara2:

1)  Goreng sebentar ikan sehingga agak kekuningan
2)  Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali bersama sedikit air (dlm 1/2 cawan).  Rebus hingga mendidih/layu
3)  Masukkan santan dan tomato. Biarkan hingga mendidih, sesekali kacau supaya tak pecah minyak.
4)  Masukkan ikan, asam keping dan garam.  Biarkan mendidih seketika dan angkat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...