Pages

July 25, 2011

For Breakfast & Tea..

Rajin pulak buat entri harini... sepertinya rajin benar ke dapur ye!  Biasalah, ada masa rajin, ada masa tidak... ada masa rajin menulis.. kekadang merapu je.  Sementara tengah ada masa, pulun je lah yong!!

Semalam je, bermula pagi, akak buat american style breakfast... ada toast, sausage, baked bean & scrambled eggs.  Tengahari rest, masak utk cikmat je.. Lepas tu buat ice blended.. Petang sikit mula projek nasi kerabu... Tu je lah.  Semua benda senang2 je.. nampak rumit, tapi bila dah buat baru tau senang.

Pagi ni pulak, untuk breakfast, tetiba angin rajin nak menguli pau di pagi hari.  Pukul 5.15 baru nak mula.. tapi sebenarnya dah terang benderang!  Pau kali ni berintikan coklat dan juga kentang (pedas).  Buat 8 biji... 3 dimakan, 3 en abe tapau ke opis (share ngan officemate) dan 3 simpan dalam peti ais.  Kalau rasa nak makan, tinggal kukus semula...

Pau inti coklat (titik merah) & Pau isi kentang
Macam posts yg lepas, cara saya buat pau senang je.. Untuk 8 biji ni, bahan2 dia : 240g tepung, 1 sk yis, 1/2 sb shortening, 2 1/2 sb gula, 1 sk double action baking powder dan 130+ml air suam.  Buat macam serbuk roti dulu, baru campur dengan air dan uli kejap... Lepas tu, bahagikan kepada 8 biji.. dan uli satu-satu sampai halus strukturnya. Bentukkan bulat, buat lopak dan masukkan inti... Dah siap semua, biarkan sekejap dalam 20 min... kukus selama 15 minit.  Sebelum tu, kukusan kena ready dan air dah mendidih...



Yang di bawah ni pulak red velvet yg entah ke berapa kali akak buat.  Rajin kann.... ngeh ngeh!  Sebenarnya bila adik saya buat dan buat tayangan perdana, akak pun teringin la pulak.  Kali ni try resipi lain... guna tepung naik sendiri.  Sebenarnya kejadian asal tak berapa cantik, menurun sikit... tapi sebab red velvet, sedap jer..  Bagi akak, kalau vanilla tu guna extract vanilla lagi terasa sedapnya.  Kuat rasa dan bau dia, tapi jgn terbanyak.. dan mesti nak guna cream cheese yg diletak lemon juice. Jadi tak muak sesangat. Tak kisahle jenama, tapi pastikan halal.  Fawwaz amatlah suka... pantang ingat, nak KEKK... Dak kecik takpelah... org tua cam umi & abi, kena control sket... hehehe.  Salut cheese pun ala2 je... Makan tu mesti nak yg sejuk, baru best sesangat.  Pastu minum teh-o yg samar2 je rupanya dan tak berapa manis... wahh.. nyamannya Al-Juffair, walau fanas kat luar tu.. :D

 Masa tengah menulis ni, akak sambil minum air lemon yg agak masam... dari jus lemon campur sedikit je gula.  Konon2 bior pecah lemak kat dalam perut... ye ke??!!

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...