Lagi satu koleksi resipi ayam bakar atau nama standardnya grilled chicken... Kalau makan chicken afghani kat restaurant Takatak kat Bahrain ni, dia guna isi ayam yg dipotong2 kecil. Sangat sedap! Lagi2 kalau dimakan dengan nasi panas dari beras basmathi yg dikukus tu...
Resipi ni ada bermacam versi kalau surf kat internet. Tapi akak guna yg paling senang nak cari bahan kat dapur tu.. dan guna potongan ayam yg seperti biasa. Sebab tak makan dengan nasi... nak ratah2 je! Bahan pun main letak-letak je..
Bahan2:
Isi ayam
Bawang putih - tumbuk/kisar
Yogurt
Sedikit garam
Sedikit perahan lemon
Sedikit serbuk lada hitam
Cara2:
- Campurkan kesemua bahan perapan dan lumurkan pada ayam. Perap ayam tersebut 2-3 jam atau semalaman. Bakar/grill atau cara saya, masuk terus dalam oven dengan kepanasan 200C selama 40 min atau hingga ayam masak. Sebelum bakar tuang sedikit minyak zaitun atau minyak masak biasa...
Resipi ni ada bermacam versi kalau surf kat internet. Tapi akak guna yg paling senang nak cari bahan kat dapur tu.. dan guna potongan ayam yg seperti biasa. Sebab tak makan dengan nasi... nak ratah2 je! Bahan pun main letak-letak je..
Bahan2:
Isi ayam
Bawang putih - tumbuk/kisar
Yogurt
Sedikit garam
Sedikit perahan lemon
Sedikit serbuk lada hitam
Cara2:
- Campurkan kesemua bahan perapan dan lumurkan pada ayam. Perap ayam tersebut 2-3 jam atau semalaman. Bakar/grill atau cara saya, masuk terus dalam oven dengan kepanasan 200C selama 40 min atau hingga ayam masak. Sebelum bakar tuang sedikit minyak zaitun atau minyak masak biasa...
No comments:
Post a Comment