October 21, 2010

Ayam Masak Kicap



Saja aku nak post masakan yg dikira paling senang... Aku masa darjah 6 dah pandai bab2 masak kicap nih.. sungguh! Tapi tak semestinya handal dan sedap ikut citarasa anda.. hehe. Tapi kan.. aku dapati lain tangan lain rasa masak kicapnya. Aku sampai la ni tak boleh buat masak semur (kicap la tuu..) macam makcik2 kat kampung tu masak terutama untuk kenduri dan lauk ambeng. Istimewa rasanya... padahal aku selalu jugak ada di tempat kejadian. Lagi satu, masak kicap mak tiri aku pun lain rasanya... sebab aku tak duduk sekali, tak pernah tengok macamana dia masak. Tapi satu hari, aku akan coba tanya atau skodeng cara dia masak... :D

Style masakan aku simple je...

Bahan2 (utk 2-3 orang):

4 ketul ayam (bahagian mana, ikut suka)
1 inci halia - mayang
3 ulas bawang merah - mayang
1-2 ulas bawang putih - mayang
1/2 labu bawang besar - hiris kasar
1 batang kayu manis
1 biji bunga lawang (nak letak cengkih, dll pun takpe, biar wangi)
1 biji tomato
1/4 bhg capsicum (tak letak pun takpe)
1/2 sk lada sulah
Santan atau susu cair/fresh -
Kicap manis secukupnya
Garam
Gula

Cara2 :

1) Lumur ayam yg dah dibersihkan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga separuh garing. Ketepikan..
2) Tumis dengan sedikit minyak bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis dan bunga lawang hingga kekuningan dan wangi. Masukkan kicap dan sedikit air.
3) Tuang santan, gula, garam, lada sulah dan biarkan hingga mendidih.
4) Setelah itu masukkan ayam, bawang besar, tomato dan capsicum. Biarkan untuk seketika sehingga ayam agak lembut, rasakan garam dan gula... angkat.


ps: Kadang2 aku suka letak suun... :)


lama punya... saja nak upload :D

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...