Bahan2:
4 biji pisang (aku kat sini pakai pisang dr Filipina yg agak panjang. Boleh juga guna pisang berangan atau emas anggaran isi sebanyak 3/4 blender).
180g gula - boleh juga kurangkan sikit dalam 160g kalau tak suka manis
2 biji telur
100ml minyak masak (aku guna minyak jagung, kurang kolestrol.. :D)
200g tepung gandum
1 sudu rata soda bicarbonate
Sedikit esen vanila (opt)
Cara2:
1) Blend pisang (tanpa air) sampai halus.
2) Masukkan minyak, telur dan gula. Blend lagi dan tuangkan dalam bekas lain (mangkuk atau besen)
3) Ayakkan tepung + soda ke dalam bekas tersebut.
4) Gaul atau kacau adunan dengan senduk atau whisk sampai sebati dan takde ketul2 tepung.
5) Kukus dalam loyang atau bekas2 kecil selama 15-20 minit. Lapikkan penutup kukusan dengan kain nipis.
p/s: adunan ni boleh juga dibakar utk dijadikan kek pisang pula... cubalah!
No comments:
Post a Comment