August 22, 2016

Kuih Permata Hijau Zamrud

Ini adalah first attempt akak. Satu ketika gambar cik permata ni lalu kat wall fb akak dan sungguh cantik memikat qolbu..! Terus kak save resipinya kerana bercita2 nak buat.


Jumat minggu lepas makcik dari kampung tepon.. alih2 dia dah sampai Mergong, rumah mak besan. Malam tu dah nak balik semula ke KL, tapi teringin nak singgah jengok anak sedara yg bertuah ni ehehh.. Anak sedara lak tak masak haritu dan takda apa nak dimasak. Gitulah bila en abe takda, maka itulah masa nk buat eksperimen benda2 lain. Takda agenda masak untuk lunch. Time ni meme akak suka.. hihi!

Jadinya... mari kita tengok kuih apa ini. Akak buat khas untuk makcik yg ku panggil "kakak" tu sebab dia datang pun dah petang.  Sambil memberi resipi. Sebab makcik memang suka cuba2 resipi ni juga.. dan pandai masak.. hehe. Tapi akak buat comot sikit laa.. maklumlah, kali pertama. Buat pun kocoh2...


KUIH PERMATA HIJAU/PERMATA ZAMRUD
Resipi oleh: Mas Cotek (FB)

Bahan A:
1 1/2 cawan tepung pulut
Air pandang secukupnya
Sedikit pewarna hijau

-  Jadikan doh/seperti doh buah melaka atau koci


Bahan B/santan:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung beras
2 sdm tepung jagung
2 sdm tepung gandum
1/2 sdt garam

- Satukan kesemua bahan
- Masak atas api dan kacau hingga naik wap sahaja (jangan pekat) untuk memudahkan proses menuang ke dalam acuan nanti. Guna api perlahan
- Ketepikan


Bahan Inti:
1/2 biji kelapa parut
1 cawan gula merah
2 sdb gula
2 helai daun pandan

- Masak kesemua bahan
- Sejukkan


Penyediaan Kuih:

Sediakan acuan lompang (sapu minyak)
Masukkan inti ke dalam doh, tutup dan bulatkan
Masukkan ke dalam acuan dan letak di tengah2
Buat sehingga adunan habis
Tuang adunan B/santan (nota: untuk mudah, masukkan ke dalam piping bag)
Kukus 10 minit dengan api sederhana
Sejukkan - SIAP!!

Gambar peristiwa:

Bulatkan dan letak di tgh2 acuan. Tuang perlahan adunan santan..
Sesudah dikukus. Abaikan hat putih semua tu.. saja test :D  Masih panas2 ni comot lebih.. hihi
Konsepnya macam badak berendam.. tapi versi come...


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...