August 7, 2015

Mee Kari Sempoi Cik Siti


Lama tak buat mee kari.. Atau senang cakap memang tak pernah buat pun sejak berlegar2 di bumi Malaya nih.. sebab beli lagi senang setakat nak makan sendiri atau berdua. Kami pula jenis tak berapa suka mengulang makan terutama makanan bersantan ni.

Tapi hari tu tetiba teringin nak buat sendiri. Bila adik yang duduk di Perlis beritahu nak datang beraya, terus akak proceed. Cumanya sebab panggilan tu dibuat masa cuti sekolah dan bukan turn abe di rumah ni, susahla nak keluar ke market atau yang sewaktu. Dapat ke kedai runcit dan pasar tani berdekatan dah kira untuk. Cumanya agak mengecewakan sebab tak semua yang dicari berhasil.

Apa pun jua yang melanda, mee kari tetap menjadi. Bahan utama ikut apa yang ada kat dalam freezer atas tuh. Ada udang sikit dan ayam kira dah cukup baik la tu.. Yang akak cari tak dapat tu ialah kerang, fish cake, fish ball dan tauhu kering huu..

Kejadiannya boleh tahan laa... walau kira first time. Akak campak2 je. Tapi nampak abe dan adik makan sedapp je haritu.. dan selepas hampir seminggu akak menikmati lagi tadi dengan bahan2 dan kuah yang tersimpan rapi kat refrigerator, terasa akan umphh nya. Yakinlah akak, boleh buat lagi sekali akan datang. Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri.



MEE KARI CIK SITI

Bahan2:

I. Kuah.

Ayam secukupnya - bahagian bertulang
Udang secukupnya
Stok udang (rebus kulit dan kepala udang dan ambil airnya)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kisar
1 inci halia
1 batang serai - ketuk
Secubit halba
1 peket serbuk kari Babas
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 keping asam gelugur
1 sudu kerisik (opt)
Daun kari
Santan secukupnya
Garam dan gula
Minyak untuk menumis - guna minyak yang banyak

Cara2:

1. Kisar bawang putih, bawang merah dan halia
2. Panaskan minyak dan masukkan kayu manis, bunga lawang serta halba.
3. Masukkan pula bahan kisar (termasuk cili) dan tumis hingga layu dan sedikit garing.
4. Masukkan serbuk kari serta daun kari. Tumis hingga terbit minyak baru tuangkan sedikit air. (Minyak sebaiknya banyak supaya bahan benar2 masak dan garing. Bila kuah siap nanti, boleh dibuang minyak tersebut.)
5. Masukkan ayam dan masak sehingga lembut.
6. Masukkan udang. Kacau rata dan tuangkan stok udang.
7. Masukkan santan, asam keping, garam dan sedikit gula. Bila mendidih masukkan kerisik (jika suka). Biarkan seketika dan matikan api.

Nota - sebaiknya garam dimasukkan terakhir sekali atau selepas api dimatikan untuk mengekalkan khasiatnya.


II - Bahan utama dan aksesori

Mee basah/Bihun - celur
Tauge, salad, sawi, kacang panjang, telur rebus, cili hiris, daun sup, bawang goreng, tauhu basah (digoreng)/ kering, kerang, fish cake, fish ball, dll


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...